U AMERICI SNIMAJU FILMOVE; U CRNOJ GORI IH ŽIVE: U stanu pronašli tunel koji vodi do Višeg suda u Podgorici. I to do dokaznih materijala…

PODGORICA – Crnogorski istražitelji pronašli su stan iz kojeg su, kako se sumnja, živjeli kradljivci dokaznog materijala iz sudskog depoa i navodno svaki dan odlazili u zgradu nasuprot Višeg suda u Podgorici.

Prostor je unajmila ženska osoba s lažnim dokumentima. Vlasnica je rekla da planira otvoriti salon vjenčanica.

Kradljivci dokaza iz sudskog depoa boravili su u stanu na Zabjelu i to im je bila glavna baza odakle su navodno svakodnevno odlazili u zgradu preko puta Višeg suda u Podgorici, odakle su kopali tunel.

Snimka nadzorne kamere, koja je zabilježila kretanje grupe osumnjičenih iz podruma zgrade u Njegoševoj 12 u blizini Titeksa, dovela je inspektore podgoričke policije do tog stana, koji su jučer pregledali.

U njemu su pronađeni brojni tragovi koji će biti vještačeni, saznaju Vijesti.

Ovo je drugi trag na koji su istražitelji došli, nakon što su prekjučer kasno poslijepodne pronašli i kombi kojim su se vozili mafijaški rudari.

Istovremeno, policija na temelju snimaka pokušava identificirati sve osumnjičene i utvrditi tko im je iz Podgorice bio logistika za upad u depo, ali i uputiti gdje se čuvaju dokazi koje su uzeli. u toj sudnici.

Jedan od sugovornika iz istrage rekao je da činjenica da depo nije bio videonadzor, kao ni hodnik koji vodi do njega, otežava istražiteljima da utvrde je li i tko, dok je “akcija” pljačke odvijao, pružao podršku iznutra.

Dok je policija pretraživala teren tražeći počinitelje, Osnovno državno tužiteljstvo jučer je saslušavalo one koji imaju ili mogu imati saznanja o tom kaznenom djelu.

Prema saznanjima Vijesti, vlasnica prostora u suterenu zgrade u centru glavnog grada rekla je tužiocu da ne zna ko je žena kojoj je iznajmila stan i da je s njom stupila u kontakt preko podgoričkog reala. agencija za nekretnine.

Navodno je ispričala da je ova žena, koja je, kako se sumnja, koristila lažne isprave, zakupila poslovni prostor u prizemlju i podrumu čiji je vlasnik.

Rekla joj je da će prazan prostor sama urediti, kako bi ga prilagodila za posao koji želi pokrenuti – salon vjenčanica, saznaju Vijesti.

Vlasnici stana unaprijed su plaćene dvije stanarine, odnosno 2800 eura, a nakon toga nije imala kontakt sa ženom kojoj je prostor iznajmljen.

U tužiteljstvu su svjedočili i vlasnici agencije za promet nekretninama preko koje je posao završen.

No, nisu imali više informacija o ženi koja je zakupila poslovni prostor u Njegoševoj i podrumske prostorije kojima je kriminalna skupina iskopala 30 metara dug tunel do depoa Višeg suda.

Šef ODT Podgorica Duško Milanović jučer je Vijestima objasnio što su poduzeli na rasvjetljavanju pljačke sudskog depoa.

“Dežurna državna tužiteljica je odmah po saznanju izvršila očevid, pri čemu su izuzeti dokazi s mjesta događaja, koji su proslijeđeni nadležnim vještačenjima, a izuzet je i videonadzor. Postupak”, rekao je.

Milanović je također potvrdio da su jučer počela saslušanja “svih osoba koje imaju ili mogu imati određena saznanja u vezi s predmetnim slučajem”.

“Tako da će u tom smislu biti saslušan i predsjednik Višeg suda u Podgorici”, rekao je čelnik podgoričkog tužiteljstva.

On je precizirao da do sada nije utvrđeno što točno nedostaje iz depoa Višeg suda u Podgorici i iz kojih predmeta.

Iz depoa Višeg suda u Podgorici ukradeno je nekoliko pištolja koji su dokaz protiv šefova kriminalnog klana Kavaka. Osim pištolja, ukradeni su i dokazi s nekoliko predmeta, no vjeruje se da su lopovi namjerno napravili pometnju u moru dokumenata kako bi zamaglili što im je bila glavna meta.

 

Nekoliko sugovornika uključenih u istragu kazalo je kako ne isključuju mogućnost da su jedna od glavnih meta rudara bili dokazi u slučaju ubojstva glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića.

Rekao je to jučer u izjavi za Televiziju Vijesti i načelnik podgoričke policije Nikola Terzić.

Kazao je da se u depou nalaze dokazi o tom ubojstvu te nije isključio mogućnost da je kontaminacija tih dokaza mogući motiv ovog kaznenog djela.

Istaknuo je kako vjeruje da će istraga oko kopanja tunela vrlo brzo doći do imena šest osoba za koje se nakon pregleda video snimaka nadzornih kamera pretpostavlja da su osumnjičeni u tom slučaju.

Terzić je službeno potvrdio da iz skladišta nedostaje određena količina vatrenog oružja, povezujući nestanak dokaza s ometanjem istraga u vezi sa kriminalnom skupinom Kavaka.

Time je još jednom demantirao predsjednika Višeg suda Borisa Savića koji je prije tri dana novinarima rekao da “dokazima ne nedostaje gotovo ništa”.

Šef crnogorske policije je i nakon te izjave rekao Vijestima da bi volio da je Savić u pravu, ali da se boji da će istina biti drugačija.

Da je netko varao dokaze za najvažnije sudske procese, otkriveno je ujutro 11. rujna.

Unatoč tome, službenici Višeg suda su tek nakon 20-ak sati otkrili da su lopovi iskopali rupu u zidu te sobe, a iz nje tunel do stana u zgradi nasuprot suda.

Pravni zastupnici Slobodana Kašćelana, odvjetnici Dragoljub Đukanović i Bojana Franović najavili su da predsjednik Višeg suda Boris Savić može i prije popisa objaviti da dokazi u predmetima protiv njihovog klijenta nisu ukradeni, jer on najbolje zna da ih nije bilo. .

“Imajući u vidu da se u medijima, doduše više kroz naslove nego kroz činjenice ispisane u samim tekstovima, afera sa tunelom do depoa Višeg suda u Podgorici vezuje za slučaj našeg klijenta, Treba istaknuti da se radi o predmetu u kojem sigurno nikada nije bilo dokaza, iako je optužnica uredno potvrđena, kao ni o svakom drugom predmetu koji je dostavljen tom sudu bez stvarne ocjene ispunjenja uvjeta za potvrđivanje. .on najbolje zna da se isto nikada nije dogodilo, jer je u svakom slučaju donio odluku da je otkaz potvrđen protivno zakonu”, stoji u njihovom odgovoru.

more recommended stories