Published On: Mon, Jul 29th, 2013

U AKCIJI ‘BRAVA’ UHVAĆENO 11 OSOBA: SIPA pretresa zatvor u Tuzli – drogu prodavali i stražari?! VIDEO

SIPA uz asistiranje policije Tuzlanskog kantona provodi veliku akcije kodnog naziva ‘Brava’. Od ranih jutarnjih sati, pripadnici SIPA-e vrše pretrese prostorija Tuzlanskog zatvora.

Nekoliko osoba je uhapšeno zbog sumnje da su stavljali u promet drogu i izvršili druga kaznena djela, tijekom pretresa nekoliko lokacija u Tuzlanskom kantonu.
Provedbom planiranih aktivnosti izvršeno je ukupno 18 pretresa objekata, od čega šest prostorija unutar Kazneno-popravnog zavoda Tuzla (KPZ Tuzla), kao i pretresi većeg broja osoba, prilikom čega su pronađeni i privremeno izuzeti određeni predmeti, koji će se koristiti kao dokazi u daljnjem postupku.


U okviru dosadašnjih aktivnosti slobode je lišeno 11 osoba, od čega šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile kazneno djelo iz članka 238. stavak (2) KZ FBiH “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, kao i četiri osobe, zatvorska stražara-policajca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo iz članka 383. stavak (1) KZ F BiH “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, od kojih je jedan zatvorski stražar osumnjičen i za kazneno djelo iz članka 238. stavak (2) “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” u vezi s člankom 33. KZ FBiH. Jedna osoba je lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila kazneno djelo iz članka 382. KZ F BiH “Protuzakonito posredovanje”.

Nakon izvršene kriminalističko-tehničke obrade, osobe lišene slobode bit će predate Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, ao rezultatima javnost će biti naknadno informirana, navodi se u saopćenju SIPA-e.

federalna.ba