Published On: Sri, srp. 11th, 2018

U 99. GODINI Preminuo Lord Carrington, britanski političar i tvorac čuvenog plana za Jugoslaviju

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Lord Carrington preminuo je u 99. godini. Dugogodišnji političar i zastupnik britanskog Doma Lordova, Peter Carrington, bio je jedini preživjeli član poslijeratne vlade Winstona Churchilla u kojoj je obavljao dužnost ministra poljoprivrede.

On je bio na nekoliko vodećih pozicija u britanskoj politici, uključujući pložaj ministra obrane i ministra vanjskih poslova.

Dom Lordova objavio je na svom websiteu da je on preminuo u ponedjeljak.

“Smrt Petera Carringtona u 99. godini označava kraj jedne ere i gubitak državnika koji je bio poštovan širom svijeta zbog svog izuzetnog doprinosa javnoj službi. Samo je nekolicina ljudi tako dugo i predano služila svojoj zemlji kao Lord Carrington – od zapovjednika tenkovske jedinice u Drugom svjetskom ratu tijekom koga je odlikovan Vojnim križom, do službi u vladama u vrijeme dvoje monarha i šest premijera, još od vremena Winstona Churchilla. On je bio omiljeni i poštovani član Doma Lordova skoro osamdeset godina i služio je s velikom predanošću i integritetom u vladi”, izjavila je britanska premijerka Theresa May u reakciji na Carringtonovu smrt.

Konzervativni zastupnik bio je najpoznatiji po svojoj ostavci na položaj ministra vanjskih poslova tri dana nakon argentinske šokantne invazije na Falklandske otoke u 1982.

Ondašnja premijerka Margaret Thatcher pokušala ga je razuvjeriti od podnošenja ostavke, ali on je smatrao da mora odstupiti uprkos činjenici da nije snosio nikakvu odgovornost u neuspjehu vlade da predvidi invaziju.

Lord Peter Carrington igrao je ključnu ulogu u uspostavi moderne države Zimbabve, predsjedajući razgovorima u Lancaster Houseu u 1979. koji su doveli do stvaranja nove države na teritoriji nekadašnje južne Rodezije.

On je kasnije obavljao dužnost glavnog tajnika NATO-a u razdoblju 1984-88. godine.

U listopadu 1991. on je stvorio plan za rješenje jugoslavenske krize po kome je bivšu Jugoslaviju trebalo reorganizirati u labavi savez suverenih i nezavisnih država (Carringtonov plan), ali je plan propao nakon njegovog odbijanja Srbije, a nakon nje i Crne Gore, prenosi BBC./HMS/