Published On: Uto, srp 26th, 2016

U 92-oj godini preminuo je Slobodan Novak

U Zagrebu je u 92. godini preminuo cijenjeni hrvatski pisac i akademikSlobodan Novak. Njegov najpoznatiji roman Mirisi, zlato i tamjan iz 1968. smatra se antologijskim djelom hrvatske književnosti, a pisao je kratke priče, pjesme, eseje, drame te je iza sebe ostavio i autobiografsku knjigu Protimbe.

Novak, rođen u Splitu, završio je tamo klasičnu gimnaziju, nakon mature otišao je u partizane, a nakon svršetka rata završio je studij jugoslavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je u mnogim redakcijama, bio dramaturg u Splitu i nakon toga živio u Zagrebu. Književni je rad otpočeo pjesmama (Glasnice u oluji), nakon toga je objavio autobiografski roman Izgubljeni zavičaj, zbirku novela Tvrdi grad te romane Mirisi, zlato i tamjan i Izvanbrodski dnevnik. Postigao je uspjeh i s radio dramama te je pisao kritike i feljtone.

Brojne književne nagrade

Izabran je za izvanrednog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 1983. godine, a od 1991. za redovnoga člana. Bio je član Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika i više puta član ocjenjivačkog suda državne nagrade ‘Vladimir Nazor’, ‘Lykosove’ nagrade, Nagrade ‘Matice hrvatske’ te Nagrade ‘Večernjeg lista’ za kratku priču. I sam je bio dobitnik brojnih nagrada.

Njegova su djela, prema ocjeni i kritike i publike, u samom vrhu hrvatske moderne proze.