Published On: Pet, pro 21st, 2012

U 68. godini iznenada preminuo novinar Enver Dizdar

U Sarajevu je jutros iznenada u 68. godini preminuo novinar i publicist Enver Dizdar.
Dizdar je umro jutros oko 4.00 sata od posljedica srčanog udara.
Sahrana će biti obavljena na groblju Bare u ponedjeljak u 13.00 sati.
Enver Dizdar (8. juna 1944., Sarajevo) novinar, likovni kritičar, komentator, reporter i putopisac…
 
…bio je urednik u sarajevskim listovima Oslobođenje, Svijet, Večernje novine, VEN, Dani, sarajevski ratni dopisnik dnevnika Nova Bosna, glavni i odgovorni urednik njegova nedjeljnika EuroBosna (Frankfurt, Njemačka), dopisnik za Skandinavije svih izdanja NIŠRO Oslobođenje, te dopisnik Jugoslavenskog programa Švedske radio-televizije iz Jugoslavije.
Od 1993. nezavisni novinar, scenarist i aktivni djelatnik u kulturim aktivnostima.
Više puta je nagrađivan najvišim novinarskim nagradama. Publicist – Monografija “Franjo Komarica u obrani ljudskog dostojanstva” – kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, Monografija “Slovo Makovo / Slovo o Maku”, autor ili koautor, priređivač i urednik svih publikacija u izdanju Fondacije Mak Dizdar, autor četvorojezičke turističke publikacije, eseističke monografije “Dobrodošli u Sarajevo” (četiri izdanja). Filmski i TV scenarist, autor dva otkupljena scenarija za igrani film i pedesetak snimljenih i emitovanih dokumentarnih filmova i tv serija. Među njima i autor scenarija za dugometražni dokumentarni TV-film za Švedsku televiziju – “Bosna od pamtivijeka do danas” i za kratki film-esej “Biti u Bosni”, premijerno prikazan prilikom otvaranja bh. ambasade u Vašingtonu i prikazivan u godinama nakon posljednjeg rata širom svijeta.
Jedan je od osnivača, 1992., asocijacije Fondacija Kulin ban – Matica bosanska. Osnivač i od 2000., predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar u Sarajevu i multimedijalne, kulturno-turističke institucije Makova hiža u Stocu.