Published On: Pet, tra 1st, 2022

U 43 grada i općine u BiH počinje obilježavanje 30. obljetnice osnutka HVO-a

U 43 grada i općine Bosne i Hercegovine od danas do 8. travnja obilježit će se 30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 17. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Idućih osam dana predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH položit će vijence i svijeće u mjestima u kojima je djelovao HVO.

Na dan utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, u petak, 8. travnja, bit će upriličena središnja svečanost u Mostaru kada je predviđeno polaganje cvijeća i svijeća na grobu generala Miće Lasića kojemu se taj dan obilježava i godišnjica smrti.

U 10 sati i 30 minuta u mostarskoj katedrali služit će se misa, dok će u 11 sati i 30 minuta uslijediti mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a od katedrale do platoa Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega će ispred središnjeg spomenika biti položeno cvijeće i svijeće.

Svečana akademija prigodnog programa bit će održana istog dana u Kosači s početkom u 12 sati na kojoj će se, među ostalim, obratiti politički vrh Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

Dan ranije, u četvrtak, 7. travnja, planirana je vojna svečanost u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru.

Odlikovana četiri zborna područja

Na središnjoj svečanosti u petak u Mostaru bit će pročitana Odluka predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju četiri zborna područja iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o ZP Mostar, ZP Orašje, ZP Vitez i ZP Tomislavgrad.

Milanović će posthumno odlikovati i general bojnika Ivu Lozančića, zapovjednika 111. XP brigade HVO-a Žepče.

Dodjela odlikovanja bit će upriličena na kninskoj tvrđavi prilikom obilježavanja 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Odupiranje dekonstituiranju Hrvata kao jednakopravnog naroda

– Kako je Hrvatsko vijeće obrane bilo prvo organizirano u obrani Bosne i Hercegovine, u postrojbama se nalazio i značajan broj Bošnjaka, pa i Srba, što nas čini najmultietničkijom vojskom u BiH i to je činjenica koju nitko ne može promijeniti, ma koliko god se trudili obezvrjeđivati mjesto, ulogu i značaj HVO-a za BiH. Bolje rečeno, bez HVO-a ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine – rekao je uoči obilježavanja godišnjice HVO-a general Vlado Džoić, voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat te predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja obljetnice.

Istaknuo je kako se posebno ovih dana Hrvati prisjećaju Križančeva Sela, Buhinih Kuća, Trusine, Grabovice, Uzdola, Doljana, Bugojna, Vidovica, Briševa i mnogih drugih mjesta u kojim se počinjeni zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

General Džoić ustvrdio je kako HVO nije bio zločinačka organizacija, već “legalna i legitimno organizirana obrambena vojna sila hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koja je prva stala u obranu Bosne i Hercegovine”.

Dodao je i to da su se pripadnici Hrvatskog vijeća obrane borili za obranu hrvatskog naroda, ali i za Bosnu i Hercegovinu za koju su vjerovali da će postati oslonac svakog demokratskog društva, istaknuvši kako je “današnja država postala sve ono što ne bi trebala biti, država koja negira prava hrvatskoga naroda”.

– Mi, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, kao neotuđivi dio hrvatskog naroda, zajedno sa svojim narodom i njegovim legitimno izabranim političkim predstavnicima odlučno ćemo se oduprijeti daljnjem poniženju i dekonstituiranju Hrvata kao jednakopravnog naroda u Bosni i Hercegovini – poručio je general Džoić./Fena/HMS/

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ćakija
Ćakija
9 mjeseci prije

Dan HVO-UZP.
UDRUZENI.
Z. L. O. Č. I. N. A. Č. K. I
P O D U H V A T

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
9 mjeseci prije

Napuši se bahljo kite HVOOOOO.

EUHB
EUHB
Šta ti kažeš na ovo?  Ćakija
9 mjeseci prije

Zato ćemo vam yebav.atii mamare čergar.ske,tribalo vam je uništiti 95g i onih 15% islamističkog čergarl.luka,kopi.lladija teroristička! Dobit državu nećete nikada pa ni tada niti suverenitet niti prosparitet! Naša je zadnja bali.ye i zadnja će biti kada se uništi ISIL,Al kaida,đihadisti i muđahedini vehabije tj.teroristi iz 23% no idemo polako do finalizacije našeg plana! SMRT ISILovcima!

Anonimac
Anonimac
9 mjeseci prije

SRETNA OBLJETNICA OSNUTKA HVO SVIM PRIPADNICIMA ŠIROM HZHB,BEZ NJIH I NAŠI POGINULI I INVALIDA I SVIH ONIH UKLJUČENI U BORBI ZA OPSTOJNOST HRVATA MA GDJE BILI I NA KOJIM SE MJESTIMA BORILI,NEBI BILO HRVAZA DA SMO TAD PREPUSTILI OBRANU NEKIM TKZ TERITORIJALCIMA ILI TKZ BEJHA NAS DANAS NEBI BILO NIGDJE NA OVIM VJEKOVNIM PROSTORIMA,SAM BOG I VJERA UZ SILNO ODRICANJE I ŽRTVE OSTALI I OPSTALI SVOJI NA SVOM SAMO ZAHVALJUJIĆI OORGANIZACIJI I USTROJU HVO,NEKA JE VJEČNA SLAVA I HVALA ONIMA KOJI SVOJ ŽIVOT DADOŠE NA OLTAR NAM NAŠE HZHB,POKOJ DUŠI I VJEČNA SLAVA I HVALA IM ,ZA OPSTOJNOST HRVATA U RATU I MIRU DO KONAČNE POBJEDE NAD SILAMA ISILA I FAŠISTIMA EU..

g-din predsjednik Željko Komšić
g-din predsjednik Željko Komšić
9 mjeseci prije

Nije se džaba klelo… da bog da te merhamet hranio i hvo branio… ja koje su to pizdice bile!

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
Šta ti kažeš na ovo?  g-din predsjednik Željko Komšić
9 mjeseci prije

Jesmo vas razderali i danas skvičite ko Svinje a nije još kraj jer nismo sve naplatili,mislili ste vi čergarčići proći nekažnjeno ahahaha dok vas čergare ne neutraliziramo mi se nećemo smiriti! SMRT ISILu!

HR
HR
9 mjeseci prije

SRETNA OBLJETNICA NAŠEM JUNAČKOM HRVATSKOM VIJEĆU OBRANE KAO I NAŠOJ HRVATSKOJ VOJSCI!

Neronhrvat
Neronhrvat
9 mjeseci prije

111XP brigada ,ponos hrvatskog naroda i temelj opstanka Hrvata u srednjoj Bosni

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇨🇦
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇨🇦
9 mjeseci prije

Ovo aprildka sala!43 grada u BiH.Ma daj te ,uozbiljite se…

SRBOLJUB
SRBOLJUB
9 mjeseci prije

Sretan Dan HVO-a našoj braći Hrvatima žele braća Srbi iz slobodarske Republike Srpske.