Published On: Tue, Dec 16th, 2014

U 2015. bi trebao biti realiziran dolazak Pape u BiH

Državno izaslanstvo BiH predvođeno hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem susrelo se jučer u Vatikanu s papom Franjom i uputilo mu službeni poziv da posjeti BiH. Nakon razgovora s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice msgr. Pietrom Parolinom, hrvatski član Predsjedništva BiH u razgovoru za naš list opisuje susret i poruke.

 Večernji list: O čemu ste razgovarali s papom Franjom, koje ste mu poruke prenijeli?U jednom ugodnom razgovoru upoznao sam Svetoga Oca s prilikama u BiH, kako političkim, ali primarno ekonomskim i socijalnim. Informirao sam ga o našim planovima kako stabilizirati BiH, kako na neki način otopliti i relaksirati odnose između tri naroda u BiH gdje se još osjećaju ožiljci proteklog rata. Iznio sam i naše opredjeljenje za put k EU u čemu također dobivamo vrlo jasnu potporu Svete Stolice.

Večernji list: Je li Papa upoznat s pozicijom hrvatskog naroda u BiH?

Razgovarali smo o poziciji hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg u BiH te o svim drugim temama kada je naše okruženje u pitanju. Jednostavno, dobili smo apsolutnu potporu i Svetog Oca, a i državnog tajnika Svete Stolice msgr. Pietra Parolina s kojim smo također imali zasebni susret.

Večernji list: Pozvali ste papu Franju da dođe u BiH?

Pozvao sam Svetog Oca da posjeti BiH i čini mi se da će u planu za 2015. to biti i realizirano.