Tvrtke u FBiH plaćaju kazne ako svaki 16. djelatnik nije invalid

Zapošljavanje u Bosni i Hercegovini problematičan je pojam sam po sebi. Zapošljavanje osoba s invaliditetom gotovo je nemoguća misija. Zakonodavac u Federaciji BiH odredio je na koji način riješiti ovaj problem, ali je pitanje koliko se zakon provodi, ali i koliko je isti dobar u nekim svojim segmentima.

Smanjen omjer

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom predvidio je kako do 31. prosinca 2009. godine tvrtka s 39 zaposlenih mora imati najmanje zaposlenu jednu osobu s invaliditetom. Od 31. prosinca 2013. zakon kaže kako tvrtka mora imati najmanje jednog djelatnika s invaliditetom na svakih 16 zaposlenih. Subjekti koji ne ispune obvezu dužni su mjesečno pri isplati plaća obračunati i uplatiti u Fond za poticanje rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom novčani iznos u visini od 25 posto prosječne plaće u Federaciji za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti sukladno odredbama ovoga zakona – navodi se u spomenutom zakonu piše Večernji list

To znači kako poslodavac mora platiti 210 maraka kazne po jednoj osobi s invaliditetom koju nije zaposlio. Navodi se i kako su pravni subjekti dužni svakog mjeseca, prilikom isplate plaća, uplaćivati u Fond poseban novčani iznos u visini od 0,5 posto iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenika, izuzev ako zapošljavaju osobe s invaliditetom sukladno zakonskim odredbama. Poslodavci s kojima smo razgovarali ističu kako nemaju ništa protiv zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali kako je zakonodavac trebao biti precizniji u zakonskim odredbama….