Published On: Wed, Jul 26th, 2017

TVRDI NEVIN JE Kardinal George Pell došao na suđenje za pedofiliju

Jedan od najviših vatikanskih dužnosnika, kardinal George Pell došao je na sud u Melbourneu u postupku u kojem je prije mjesec dana optužen za seksualno zlostavljanje prije više godina.

Financijski savjetnik pape, neslužbeno treći po utjecaju dužnosnik Svete stolice, kardinal je ranije odbacio optužbe i doputovao iz Rima na prvu sudsku sjednicu na koju osobno nije bio obvezan doći. Do sada je tri puta dao iskaz u sklopu istrage o pedofiliji u institucijama Rimokatoličke crkve, prenosi HRT.

Papa Franjo je ministru financija dao dopust kako bi mogao pripremiti svoju obranu. Taj prelat tvrdi da je nevin te da jedva čeka da optužnice opovrgne na sudu. Pell je napao medije zbog “upornog blaćenja njegovog karaktera” i naveo kako želi “očistiti svoje ime i potom se vratiti svom poslu u Rimu”. Ponovio je kako je nevin te da mu je “sama ideja seksualnog zlostavljanja odvratna.”

Pellova povezanost s pedofilskim skandalima seže više od dva desetljeća unatrag. Kako javlja Washington Post, Pell je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melbourneu, zgrozio javnost prateći australskog svećenika Geralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi. Pell i Ridsdale godinama su zajedno služili u gradu Ballaratu u Victoriji. Ridsdale je priznao krivicu i osuđen je.