Published On: Pet, velj 11th, 2022

Tvornica duhana Sarajevo se gasi nakon 142 godine, 150 radnika ostaje bez posla

Tvornica duhana Sarajevo prestaje raditi 31. ožujka, kada će biti pokrenut proces likvidacije, prenose sarajevski mediji.

Ovim postupkom bit će završena saga radnika ove tvornice koji već nekoliko godina upozoravaju na loše stanje u ovom nekadašnjem gigantu.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj idnustriji u BiH (PPDIVUT), koji je kazao kako mu u posljednje vrijeme stalno dolaze radnici koji su zabrinuti za svoju sudbinu, ali i bivši radnici koji još uvijek nisu naplatili sva potraživanja od FDS-a.

“Radnici su mi kazali kako je nadzorni odbor 7. sijačnja donio odluku da se Tvornica duhana zatvara, odnosno da prestaje raditi. S obzirom na to da određeni broj radnika ima sudski proces s tvornicom, dobili su otkaze prije godinu-dvije i tužili su Tvornicu, taj proces još uvijek nije završen, a najavljeno je gašenje, pa su oni s razlogom zabrinuti što će biti s potraživanjima koja traže putem suda”, kaže Avdagić.

Podsjeća Avdagić kako je i sam radio u TDS-u i kako je “Tvornica dobro poslovala za vrijeme Šefika Loje, kada je i izvršena privatizacija”.

“U tom razdoblju je i suradnja sindikata i menadžmenta bila dobra, ali je poslije, dolaskom Edina Mulahasanovića na mjesto direktora, sve krenulo nizbrdo. Tada Tvornica počinje gubiti vrijednost zbog lošeg upravljanja. Za sve probleme koji su nastali, osim uprave Tvornice, krivimo i Federalnu vladu koja nosi dobar dio odgovornosti i za sumnjivu prodaju TDS-a, nakon koje se sve činilo kako bi se ona ugasila”, ističe Avdagić.

Avdagić kaže i kako je dobio informaciju da će oko 150 radnika sada ostati bez posla te kako će ostati samo njih 5-6 iz Uprave koji bi trebali raditi na pripremi za postupak likvidacije.

Podsjetio je Avdagić i na činjenicu kako je Tvornica duhana Sarajevo među najstarijim kompanijama na prostoru bivše Jugoslavije te kako je nekada imala značajnu ulogu.

“Razočarani smo jer su radnici na vrijeme upozoravali, slali dopise predstavnicima međunarodne zajednice, financijskoj policiji, Vladi FBiH, nema kome nisu slali, ali nažalost nije bilo dovoljno snage da se izbore protiv onih koji su htjeli urušiti Tvornicu”, zaključio je Avdagić.

Tvornica duhana Sarajevo osnovana je 1880. godine i bila je jedna od prva četiri industrijska poduzeća u BiH. Prva tvornica ovog poduzeća se nalazila u sarajevskom naselju Marijin Dvor, a 1960. godine poduzeće seli sa svojim proizvodnim pogonima u sarajevsko naselje Pofalići, gdje boravi i danas.

Najpoznatiji proizvod i sigurno jedan od najuspješnijih proizvoda ovog poduzeća su cigarete Drina, poznate i pod imenom Sarajevska Drina./HMS/

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Netjak
Netjak
3 mjeseci prije

Otkud sad ovo
Zar u građanskoj mogu firme propasti
Kako ih zlatni ljiljan nije spasio

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Netjak
3 mjeseci prije

🤣🤣🤣👍

Izmetbegović
Izmetbegović
3 mjeseci prije

Kraju zajebancija, trebače hraniti ovu stoku u pojasu Gaze, al to će biti posao ovih što mogu bacati paketiće iz aviončića🤕

Šišmiš
Šišmiš
3 mjeseci prije

I u Mostaru je ugašena. Trebao je kupit neki iz dijaspore ali SDA neda.Šuška se da ima zazidano oko 5000 hiljada granata od 120 mm.Toliko je UNPROFOR već jednom pronašao u fabrici

Ištvan
Ištvan
3 mjeseci prije

Šta mošnjačice puše, to znamo. A šta će nam sad pušiti mošnjačiči?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Rayvos krema se odlučila za zabranu sadnje duhana u Hercegovini, donoseći naopaki zakon za svakoga. Sada je produhanila raja zaposlena u FDS. Monopolske grane imaju akcize. Nenagradno pitanje- kome idu akcize od duhana iz inozemstva – kremi ili raji?

Željana
Željana
3 mjeseci prije

Tko je ugasio aluminij?