Utorak, 16 srpnja, 2024

TV dvoboj Tadića i Nikolića: Ne smijem Srbiju ostaviti ovakvim ljudima

Must Read

acb856962260da7496a2e6c674d721cdPredsjednički kandidati Boris Tadić i Tomislav Nikolić sudjelovali su sinoć u TV sučeljavanju na RTS-u. Neke od tema bile su budućnost Srbije, vanjska politika te Kosovo. Nikolić je ponovo spominjao izbornu prijevaru te pozvao birače da kazne aktualnog predsjednika zbog lažnih obećanja. Tadić je odgovorio da je Nikolić sve izmislio jer je imao priliku dati dokaze svojih tvrdnji, ali to nije učinio.

“Znate da smo prošli strašnu kampanju, gdje je utrošeno desetak milijuna eura od strane DS-a kako bi se srušio rejting Tomislava Nikolića. Angažirano je tu mnogo ljudi, u tom pokušaju da se zaustavi SNS na putu k osvajanju najviše glasova. Uz krađu koju ne žele istražiti niti državni organi, mnogi me pitaju zašto idem u drugi krug, ali ja ne smijem ostaviti Srbiju u rukama ovakvih ljudi, grupi koja je okružila predsjednika republike…

Kneza Lazara su pred Kosovsku bitku upozorili na snagu neprijatelja, a on je rekao da je od snage neprijatelja važnija svetinja koju branimo. I ja želim da odbranim tu svetinju”, riječi su kojima je lider SNS-a Tomislav Nikolićotvorio 90-minutno televizijsko sučeljavanje s protukandidatom Borisom Tadićem u 20 sati na Radio Televiziji Srbije.

>> Dačić: Očekivana potpora Tadiću u drugom krugu

Večerešnja kulminacija ovogodišnje političke kampanje za predsjednika Srbije, u kojoj su se Tadić i Nikolić po treći put nakon 2004. i 2008. susreli licem u lice pred milijunskim biračkim auditorijem, dogoočekivani je verbalni okršaj starih znanaca, dobro upoznatih s reprezentativnim sposobnostima protivnika. Stoga su iznenađenja i neočekivanje situacije kojima smo svjedočili u nedavnoj predizbornoj TV debati između francuskih predsjedničkih kandidata, Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Hollandea, izostala. Odgovarajući na krucijalna pitanja kao što su budućnost Srbije, odnosi u regiji, situcija na Kosovu i Metohiji, ekonomska kriza, nezaposlenosti i borbi protiv ograniziranog kriminala, dvojici kandidata bile su pružene po tri minute za svaki odgovor na tematsko pitanje te po 60 sekundi za dopunu odgovora na pitanje ili za repliciranje protukandidatovih tvrdnji.

Na kraju sučeljavanja, i Tadić i Nikolić iskoristili su i dodatnih 90 sekundi za završnu riječ. Pošto je još jednom optužio oponenta za namještanje izbornih rezultata 6. svibnja, Nikolić je pozvao građane da u što većem broju izađu glasovai u drugom krugu te kazne Tadićevu politiku i neispunjena obećanja data u prethodnoj kampanji. Naravno, riječ je o neotvaranju novih radnih mjesta, povećanju plaća i penzija.

Predsjednički kandidat koalicije ”Izbori za bolji život” Boris Tadić odbacio je optužbe za namještanje izbora te podsjetio kako je u vrijeme vladavine Nikolićeve političke opcije Srbija bila podvrgnuta međunarodnim sankcijama dok su ljudi u strahu za život bježali pred bombama. U tome je suštinska razlika između njihovih politika, utvrdio je Tadić i naglasio kako je Srbija prethodnih godina vodila uspješnu vanjsku politiku i definirala strateški pravac prema ulasku u Europsku uniju.

>> Nikolić ipak sudjeluje u drugom krugu izbora

Podsjetio je da su potpisani sporazumi o strateškom partnerstvu s Kinom, Italijom, Španjolskom i Turskom, ali i ojačani odnosi s Rusijom i Azerbejdžanom. Žestoko, i u maniri kavanskih prepirka, vodila se diskusija o odnosu prema Kosovu i Metohiji. Očekivano, Nikolić je u startu zauzeo tvrdolinijski stav ”Kosovo i Metohija sastavni su dio Srbije” i od njega nije odstupao. U očitoj nemogućnosti svrsishodnog repliciranja, nekoliko je puta prebjegao u sigurnosnu poziciju prokazatelja Tadića kao političara koji nije sposoban riještiti veliku nezaposlenost u Srbiji.

Uz to ga je i optužio da već godinu dana odbija njegove pozive za razgovore i postizanje konsenzusa po pitanju situacije na Kosovu.Koplja su se lomila i na pitanjima ekonomskih investicija, ali i (možda najviše) oko borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Utvrdivši kako korupcija ne smeta vlasti jer bi se u suprotnom borila s njom, Nikolić je podjsetio da je zemlja prožeta korupcijom te da je ona privilegija vladajuće stranke.

“Tko je priveden, koja afera je riješena, izuzev što je zataškana – upitao je Nikolić Tadića koji se ”predstavlja kao iguman, a oko njega su kriminalci”.- Vi, gospodine Nikoliću, niste dobili povjerenje građana i nećete”, replicirao je Tadić Nikoliću naglasivši da je ” Dušan Stupar koji ga je financirao uhićen, kao i suradnici Velimira Ilića. “Govorili ste da je Bogoljub Karić kriminalac pa ste sada zajedno”, kazao je Tadić protukandidatu. (Agencija VLM)

 

IVAN ŠILJKOVIĆ: Na građanima Srbije je težak izbor da se u drugom krugu izbora

Na građanima Srbije je težak izbor da se u drugom krugu odluče za novog predsjednika između dvojice kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, ocjenjuje sociolog iz Banje Luke Ivan Šijaković za Fenu, smatrajući da predsjednici Demokratske stranke i Srpske napredne stranke nisu ponudili glasačima ništa novo.

Stoga bi, po njegovom mišljenju, samo eventualna euforičnost mogla ponukati birače da u većem broju, u nedjelju, 20.maja, glasaju u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Na njega su, kao „običnog birača“, i Tadić i Nikolić, kaže, ostavili dosta mučan utisak i smatra da se teško može očekivati da će izbori biti dobra politika koja će Srbiju pokrenuti naprijed.

„Jedan je pun hvale kako je sve napredovalo, izgradilo se i uspjelo, a drugi samo kukumače, kako je ovaj prvi sve to spriječio. Nema samopouzdanja da građani mogu reći da su oba kandidata dobra i da male nijanse presuđuju“, kaže Ivan Šijaković komentirajući sinoćnji TV duel Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Ovaj profesor sociologije na Univerzitetu u Banjoj Luci smatra da Tadić pun „narcizma, bez ikakvog ozbiljnog pokrića“, a da Nikolić više pokušava da u Tadićevim slabostima pronađe svoje poene, nego u svom ličnom nastupu.

Ipak, Tadić je svojim govorom tijela odavao utisak, kako kaže, veće čvrstoće i odlučnosti.

„On, inače, gradi taj pozerski stav, a kod Nikolića se baš pokazala izvjesna nesigurnost i bojažljivost. Oni, koji bi se samo po tome opredjeljivali, teško da bi se opredijelili za Nikolića“, navodi Šijaković.

Srbijanski kandidati nisu, po njegovom mišljenju, poslali neku značajniju poruku susjednoj Bosni i Hercegovini, odnosno RS-u.

„Čini mi se da bi u tom smislu čak Nikolić bio pogodniji, jer ne odvaja partije i strukture koje su njemu bliže, nego gleda narod i građane. Možda bi time dobili i građani BiH i RS-a. Sve drugo je stvar vještine, koja je danas ovakva, a sutra onakva“, ističe on.

Na kraju ocjenjuje da se građani Srbije moraju opet „okrenuti sami sebi, boriti se i tražiti način kako da se provuku kroz te Scile i Haribde“.

 

FENA/đk

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -