TUŽNA PRIČA IZ HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE 70-godišnjak kroz suze: “Danima nisam vidio kruha”

Drago Galiot jedan je nekoliko preostalih stanovnika Uništa, sela u podnožju Dinare koje graniči s općinom Kijevo, piše Dalmacija Danas.

70-godišnjak živi u iznimno teškim uvjetima u trošnoj kući, a s više nego skromnom socijalom ne uspijeva pokriti ni osnovne životne troškove.

– Žena mi je umrla, već dugo živim sam. Pokojni brat bio je hrvatski branitelj. Bila nam je obećana obnova kuće, ali ništa od toga – kazao je Drago sa suzama u očima.

Uništa inače administrativno pripadaju teritoriju BiH, odnosno općini Bosansko Grahovo, iako ne postoji nikakva kopnena veza između ove BiH enklave i matične zemlje. U selu žive hrvatski državljani koji se u cijelosti infrastrukturno oslanjaju na Hrvatsku.

Dragu su zaboravili i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ipak, da ima drva zaslužan je Krešo Šarić iz Bosanskog Grahova koji mu ih je i donio.

– To je da se ne smrznem preko zime. To mi je sav moj kapital. Tako živim…

Živim kao prase, ništa nemam. Danima nisam vidio kruha. Tko će mi ga donijeti? Netko je u Splitu, netko u Zagrebu. Dva kila kruha jedem po 20 dana. Jedem po mrvicu kruha i ovo malo krumpira. Špaher ne radi dobro – požalio se 70-godišnjak.

Kaže da zdravstvenu skrb prima u Kninu, a dobije tek 800 kuna socijale.

– Kako da išta kupim? Nemam graha, nemam manistre… – tužno govori Drago koji je izrazio nadu da će mu ljudi dobre volje pomoći da dostojnije živi.