Published On: Sub, tra 10th, 2021
#3rd | By Desk

TUŽNA OBLJETNICA: Na današnji dan poginuli Marić i Zadro na Kupresu

Dana 10. travnja 1992. godine život su na Kupresu izgubili Andrija Marić i Robert Zadro.

Tog tužnog dana pao i sam Kupres. Inteventni vod u kojem se nalazio Andrija naletio je banjalučki korpus kojeg nisu mogli vidjeti zbog guste magle i snijega.

Andrija Marić, rodom iz Ivanjske pokraj Banja Luke, i prije rata je često posjećivao Borovo naselje u kojemu je živio njegov prijatelj Marin Mrdan. U Borovu se, tako, zatekao i tih prvih ratnih dana i odmah se prijavio kao dragovoljac, a Blago Zadro je u njemu prepoznao rođenog borca i izrazitoga individualca.

Svoje znanje Andrija Marić je najbolje iskazao 14. rujna kada je JNA organizirala drugi pokušaj zauzimanja Vukovara napadom na Trpinjsku cestu. Marić i njegovi nalazili su se tada na Lipovačkom putu, na samom ulazu u Borovo Naselje.

Istoga dana sa samo 22 godine poginuo je i sin Blage Zadre, Robert.

Teško ranjen, mladi Robert se nekako uspijeva izvući iz džipa i uz pomoć suborca koji ga vuče pokušava pobjeći, no ozljede su preteške. Moli suborca da ga ostavi i umire…

Robert Zadro bio je zapovjednik vukovarskog Turbo voda koji je brojao 18 ljudi, a šest njih poginulo je u borbama za Vukovar.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>