Published On: Pon, lip 10th, 2013

Tužna godišnjica ubojstva osmero djece, zločina za koji nitko nije odgovarao

Vitežani danas obilježavaju još jednu tužnu, 20. po redu obljetnicu stradanja osmero djece u naselju Podgradina, tijekom proteklog rata.

Tog dana oko 20.45 sati doletjela je navođena granata s položaja Armije RBiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri.

Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je bio stacioniran i BBC.

Na obljetnicu jednog od najtužnijih dana u povijesti Viteza članovi obitelji poginule djece, prijatelji, sumještani, kao i predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i predstavnici izvršno-političke vlasti će položiti vijence i upaliti svijeće.

Cvijeće će položiti i predstavnici ekipa koje sudjeluju na košarkaškom turniru u Vitezu, a koji se igra u znak na osmero poginule djece.

U 18 sati na spomen obilježju “Osmica” biti će služene sveta misa za poginulu djecu: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je odgovarao.