Published On: Sub, tra 16th, 2022

Tužna godišnjica pokolja Armije RBiH, u selu danas nema nijednog Hrvata

Danas se navršava tužna, 29. godišnjica pokolja nad Hrvatima sela Trusina u općini Konjic. Tog nesretnog 16. travnja 1993. godine, pripadnici tzv. Armije Republike BiH svirepo su ubili osam pripadnika HVO-a i šesnaest civila.

Selo Trusina se nalazi u općini Konjic u BiH, a u njemu je prema popisu iz 1991. godine živjelo 155 Hrvata, koji su činili više od 50% stanovništva.

Bilo je to petka 16. travnja 1993. godine, između 8 i 9 sati ujutro, kada su počele borbe između Armije BiH i HVO. Nakon prvih nekoliko sati postrojba Armije BiH pod zapovjedništvom Zulfikara Ališpage probila je hrvatsku obranu i tom prilikom zarobila hrvatske bojovnike. Osam pripadnika HVO-a je postrojeno i strijeljano, a 16 civila je ubijeno na raznim lokacijama. Preostali civili, uglavnom žene i djeca, bili su zatočeni u nekoliko privatnih kuća, a poslije su pušteni da odu iz sela.

Za razliku od pokolja nad Bošnjacima u Ahmićima koji se dogodio baš isti dan, i gdje su se promptno pojavili UNPROFOR i snimateljske postave velikih svjetskih TV postaja, mučki ubijeni Hrvati sela Trusina nisu nikad dočekali takvo medijsko pokriće.

Medijsko pokriće se nije promijenilo ni poslije, kada su 14. studenog 1994., 570 dana poslije ratnog zločina, preneseni posmrtni ostatci ubijenih Hrvata na katoličko groblje Jedinice u Ljutom Docu, odnosno groblju Kraljevine. Jedan ubijeni nije prenesen, jer su ga zločinci ubili tako da je on izgorio s vlastitom kućom.

2004. godine je izgrađen skromni spomenik, no bez ikakve naznake da se radi o osobama koje su ubijene zato što su Hrvati.

Na kraju kažimo i to kako prema popisu stanovništva koji je u BiH napravljen 2013. godine u selu Trusina živi ravno 0 (nula) Hrvata, piše Brotnjo.info./HMS/

guest
nije obvezno
28 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realist

Uspjeli

Martina Mlinarević

Uspješan genocid, kao i onaj osmansko-turski nad kršćanima…

Manjina

Jel ovo o Ahmicima , tekst 🤔

Anonimac

NZP- Neudruženi Zločinački Poduhvat !?
Gdje su portal miševi što sole o uzp-u ? U rupe se sklonili ?

Mujguri 93.

Neki čudan UZP u kojem ovih tzv. bošnjaka ex Turaka, na kojima je proveden “UZP”, ima više nakon “UZP-a” nego prije istog, dok se Hrvatima, koji su navodno proveli taj “UZP” broj prepolovio, a u nekim mjestima koja je “oslobađala” “časna” tzv. Ar BiH, Hrvata nema ni za lijeka, kao u Trusini. Ovdje se može govoriti o UZP-u mudžahedina iz BiH s braćom im iz islamskih zemalja nad Hrvatima, a ne obrnuto.

DoktorrAalban

U Trusimama se desio zločiin a u Ahmićima GENOCID i istrebljenja kompletnog stanovništva od dojenčadi do najstarijih, rušenje i paljenje od vjerskih objekata do stambenih. U Ahmićima niti jedno biće nije preživilo pokolj. Jedino mjesto u ratu devedesetih gdje krvnici nisu poštedili niti jedno živo biće.

Mujguri 93.

Turčine, u Grabovici se desio genocid, dok se u Ahmićima, kao i Trusini, desio teški zločin. U Grabovici je pobijeno kompletno hrvatsko stanovništvo. Grabovica danas ne postoji osim kao toponim.

Nisam kriv

Lažeš pseto tursko !

Anonimac

Ne vidim ovdje zene I djecu. Sve muskarci vojnici teroristickog tzv Hvo vjerovatno nastradali u ljutom boju.

1 year ago zadnji put uredio Anonimac
Izmetbegović

U Švedskoj, koja se glasno zalaže za ljudska prava, slobodu vjeroispovijesti i savjesti, na javnim mjestima u muslimanskim četvrtima se pali Kur’an pod zaštitom policije. Policija poziva muslimane da mirno gledaju paljenje svoje svete knjige. Ne razumijem kako je to moguće“, poručio je Yuksel.RAK STE RANA EUROPE NAZADNI MUSLIMANI..

Šaćir soros

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope

Rope

Sretan i uspjesan bal Vampira Poskoce!?👍

nisam kriv

Piscu članka i ostalim neupućenim !
U goste Trušanskim muslimanima prije navečer su došli Zukini teroristi !

nisam kriv

Ujutro upadaju u prokazane hrvatske kuće uz asistenciju domaćih muslimana izvode žene djecu i starce i pod prijetnjom ubojstva istih šalju nekoliko žena i djece na položaj HVOa iznad sela naspram susjednog sela Gostovići 8-9 branitelja se vraća kući i predaje se ! Isti bivaju odmah strjeljani pred ženama, djecom ,majkama. .
Potom ubojice pljačkaju selo i ubijaju 9 starijih parova imućnih ljudi sa njemačkim mirovinama , naravno da su prdhodno opljačkani na brutalan način ! Sve je urađeno bez skrivanja javno s ciljem utjerivanja straha ostalim Hrvatima !

nisam kriv

Dakle domaći Hrvati su živjeli u naivnom suživotu sa svojim susjedima muslimanima ,nisu imali postavljenu obranu spram istih jedino jedan rov na suprot sela Gostovići !
Ikad ti pisac napiše nakon trideset godina o borbama ,probijanju obrane št očekivati od šerijatskih sudova o procesuiranju ubojica , pravdi. .

nisam kriv

Članak ima vrijednost dolaska i naslikavanja naših guzičara i nekih hulja iz nekakvih udruga !

nisam kriv

Nemojte nam ovako obilježavati “obljetnice stradanja”
ovo je izmišljeni Hrvatski opis najgorih zločina , terorizma,pljačke, niskih pobuda , skrivanja zločina. .

nisam kriv

Moram dodati da su Hrvati naoružali većinu domaćih muslimana , pomagali ih na razne načine , neke i hranili ! Dobili su zauzvrat smrt suze, palež ,krv , ignoriranje. . .

nisam kriv

Hrvatska je noružala i krvoloka Zuku i njegovu terorističku bandu !

nisam kriv

Sud bih je za ovaj zločin osudio zamjenika mu psihopata Nihada te ga smjestio u otvoreni zatvor na Igmanu tako da ubojica može spavati sa svojom na silu oženjenom hanuom !
Muslimanske vlasti su ga umirovile dan prija podizanja optužbe kako ne bi bio zakinut za nafaku koju je zaradio na zločinu !

nisam kriv

Šefa mu Zuku muslimanske vlasti ne daju suditi !

nisam kriv

Muslimanski doktori su mu podesili nalaze da isti ne može pratiti suđenje zbog problema sa kralježnicom !

nisam kriv

Ubojica uživa u Sarajevu od opljačkanih krvavih novaca , nezakonite mirovine a sve na podlozi nezakonito stečenog državljanstva bih !

nisam kriv

Šta dalje napisati osim da nam se pisac phopišo na uskrs a obljetničari to rade redovito svake godine , čuj “obljetnica stradanja” stradat se može u prometu, pasti sa skele. .

nisam kriv

ćivorutoP, ćičvetsoG, ćimeM
Čitaj otraga prezimena domaćih učesnika u zločinu !

nisam kriv

Ima ih naravno još plus iz susjednih sela . . Kadije su odlučile kako su odlučili a naši prihvatili !

nisam kriv

Do nas je a naj više do obljetničara !

nisam kriv

Krvolok drži City Pub u Sarajevu i istaknuta je figura i heroinskom biznisu u kom je Sarajevo logistički centar za daljnju distribuciju !