Published On: Fri, Dec 26th, 2014

Tuzlanski radnici nastavljaju put prema Hrvatskoj

Oko dvije stotine radnika iz četiri propale tvornice s područja Tuzle krenulo je jučer pješice iz toga grada prema graničnom prijelazu Orašje. Žele prijeći u Hrvatsku i ondje zatražiti bilo kakvu pomoć.

Na put dug 75 kilometara i odlazak iz Bosne i Hercegovine radnici su se odlučili kako bi na taj način prosvjedovali zbog teškog socijalnog stanja i činjenice da već godinama nemaju nikakva primanja.

Idemo prema Orašju. Ne znamo što očekivati kada dođemo tamo. Nama je cilj da tamo dođemo, rekao je Hasan Užičanin,  potpredsjednik sindikata tvornice obuće “Aida”, novinarima u Tuzli.

Uz radnike iz te propale tvornice, na ovakav prosvjed odlučio se i dio nekadašnjih zaposlenika tuzlanske Livnice čelika, tvornice deterdženata “Dita” i tvornice namještaja “Konjuh” iz Živinica.

Posljednji zahtjev radnika uništenih tvornica bio je da im se iz županijskog proračuna osigura barem jednokratna pomoć od po 400 konvertibilnih maraka (oko 200 eura), no to nije moglo biti ispunjeno jer je bila potrebna odluka županijske skupštine o rebalansu proračuna, a ona nije mogla biti donesena jer u skupštini izabranoj u listopadu još nije formirana vladajuća većina.

Radnici su nakon toga ocijenili da u državi ne postoji nitko tko bi bio u stanju riješiti njihove probleme pa su odlučili prosvjedovati tako što će otići iz BiH.
Ostavljamo im Bosnu, neka rade s njom što god hoće, rekao je jučer Mevludin Trakić, predsjednik sindikalne podružnice tvornice “Konjuh”.

Radnici su jučer navečer došli do Srebrenika, gdje im je Crveni križ osigurao smještaj u sportskoj dvorani i hranu. Danas nastavljaju svoj put prema hrvatskoj granici.