Published On: Sub, ožu. 17th, 2018

Tuzlanke pokazale svoju humanost, donirale kosu za djecu oboljelu od raka

Da su pripadnice ljepšeg spola iz Tuzle izuzetno humane danas su to još jednom potvrdile donacijom svoje kose koja će biti iskorištena za izradu perika za djevojčice oboljele od karcinoma.

“Moja kosa, tvoja kosa” naziv je akcije koja je danas održana u Bingo City Centru u Tuzli, a za cilj je imala prikupljanje kose koja će biti iskorištena za izradu perika za djevojčice koje su ostale bez svojih vlasi uslijed oboljenja od nekog od oblika karcinoma.

U BiH od malignih bolesti godišnje oboli blizu 60 djece različitih uzrasta. Postotak izlječenja se kreće oko 80 posto, međutim, put do izlječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

Kako bi im olakšali ovaj izuzetno težak put, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” prošle godine pokrenulo je akciju šišanja i donacije kose za potrebe izrade perika.

U sklopu ove akcije do danas je više od 300 osoba doniralo kosu, a izrađeno je 14 perika koje su završile kod naših malih heroina.

Trenutno su u izradi četiri perike koje nastaju u radionici spomenutog udruženja.

“Ovaj projekt je koristan za dječicu u poboljšanju njihovog psiho-socijalnog stanja, a značajan je i za društvenu zajednicu. Naime, mi imamo i edukacije koje traju 10 mjeseci, a na kraju godine ćemo imati 12 vlasuljara. Ali, u cijeloj priči su najvažnija dječica koju želimo osnažiti i vratiti im samopouzdanje”, rekao je direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat.

Kada je u pitanju donacija kose, svi građani koji žele pokloniti svoje vlasi, pored akcija koje organizira ovo udruženje to mogu učiniti i naknadno.

Naime, potrebno je da odu kod svog frizera koji će ih ošišati, nakon čega će kosu proslijediti na adresu udruženja.

“Kosa mora biti 30 centimetara i duža, ne smije biti tretirana. Od šest osoba koje doniraju kosu mi proizvedemo jednu periku”, naveo je Kubat.

Atifa Buldić-Bešić majka je djevojčice koja je liječenja od leukemije, a kako nam je kazala, proces kroz koji prolaze djevojčice, posebno u trenutku kada ostaju bez svoje kose izuzetno je bolan.

“Ta perika mnogo znači djetetu jer ga emocionalno i psihološki osnažuje. Mi nismo bile korisnice perike od udruženja, jer projekt u to vrijeme nije bio zaživio. Međutim, u posljednje vrijeme sam bila svjedok mnogih situacija u kojima su djevojčice patile zbog gubitka kose, a kada smo im davali perike u njima su vladali neopisiva sreća, radost i olakšanje”, navela je Buldić-Bešić koja trenutno ima funkciju koordinatorice između Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli i Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Učenica Osnovne škole Tušanj iz Tuzle Arza Germić danas je odlučila donirati svoju kosu.

“Treniram karate i teško mi je kosu održavati. Zbog toga sam je odlučila skratiti i na ovakav način pomoći i drugoj djeci koja nemaju svoju kosu”, istakla je devetogodišnja Arza.

U radionici Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” trenutno se priprema jedna perika koja će biti donirana djevojčici koja se nalazi na liječenju u onkološkoj klinici u tuzlanskom UKC-u.

Akcija šišanja i doniranja kose ranije je održana u Sarajevu, a zainteresiranost za ovaj humani projekt trenutno vlada širom regije.

Kako su istakli iz udruženja, svoju kosu žele donirati i građani iz Hrvatske i Srbije, a jedna donacija je dosad stigla i iz Ukrajine od osobe koja je odlučila skratiti svoju kosu te na takav način pomoći oboljelim djevojčicama u BiH, prenosi Klix.ba

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer