Published On: Ned, sij 11th, 2015

TUZLACI POKREĆU BORBU ZA UKIDANJE SARAJEVSKOG HARAČA: Pridružuju im se i ostali kantoni u FBIH!

Zahtijevamo od Vlade Tuzlanskog kantona da uputi inicijativu prema izabranim predstavnicima sa područja Tuzlanskog kantona u institucijama Federacije BiH da bez odlaganja poduzmu sve neophodne mjere kako bi se osigurala izmjena diskriminirajućeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, uključujući i pokretanje postupka o ocjeni ustavnosti ovog Zakona pred Ustavnim sudom FBiH.

Ova problematika je već dobro poznata i bila je predmet niza inicijativa, među kojima posebno izdvajamo zahtjev Plenuma građanki i građana TK od 02.04.2014. godine, a nakon protesta u veljači, koji je predstavljao glavni zahtjev prema federalnom nivou vlasti.

Jedan od ključnih uzroka za sve finansijske i socijalne probleme u kojim se nalazi Tuzlanski kanton posljednjih godina je primjena ovog diskriminirajućeg Zakona kojim se od 2006. godine sistemski osiromašuje ovaj Kanton.

Kako saznajemo, inicijativa koja je dogovorno krenula iz Tuzle bit će prihvaćena širom FBIH, osim naravno u Sarajevskom kantonu u kojem postoji porezna protekcija istog. Inicijativu za ukidanje ovog diskriminatorskog zakona kojim glava građanina Sarajeva vrijedi više nego glava bilo kojeg drugog građanina u FBIH supotpisati će i svi ostali kantoni u FBIH i nevladine organizacije koje dolaze iz njih. Ovo je prva masovna akcija NGO sektora koja će biti jednako podržana kako u kantonima s bošnjačkom tako i u onima s hrvatskom većinom budući da su i jedni i drugi punih deset godina bili redovno pljačkani od strane centralne vlasti u Sarajevu pa je sukladno diskriminatorskim odredba zakona o raspodjeli PDV-a ostatak FBIH punih deset godina sufinancirao život u kantonu Sarajevo.

Na osnovu projekcija raspodjele javnih prihoda za 2015. godinu Sarajevski kanton sa 442.669 stanovnika treba dobiti 355.032.599 KM, odnosno 29,555% od ukupnih sredstava ili 802 KM po stanovniku. Tuzlanskom kantonu sa 498.911 stanovnika sleduje 203.182.229 KM, odnosno 16,914% ili 407 KM po stanovniku. To znači da stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi kao dva stanovnika Tuzlanskog kantona u smislu raspodjele javnih prihoda. Od 2006. godine na ovaj način Tuzlanski kanton je oštećen za oko 400 miliona KM što je, pored kriminalne privatizacije, direktno uticalo na ekonomsko devastiranje privrede ovog Kantona i osiromašenje građana TK. Osim toga, navedeno predstavlja jedan od glavnih uzroka aktuelne situacije koja rezultira građanskim nezadovoljstvom u našem Kantonu.

Na kraju ističemo da je osim ovog problema Tuzlanski kanton dodatno osiromašen načinom otplaćivanja javnog duga a što je uređeno, takođe neustavnim, posebnim zakonom. Na ovaj problem takođe skrećemo pažnju Vladi TK i izabranim predstavnicima na svim nivoima vlasti.

Ovu inicijativu upućujemo široj javnosti i organizacijama civilnog društva u nadi da će se oko ovog pitanja uspostaviti društveni koncenzus i da će ovo biti centralno pitanje borbe za egzistencijalnu ravnopravnost građana TK i cijele BiH.

Tuzla, 07. januara 2014. godine

Nastavnici Univerziteta u Tuzli
Dr.Sc. Zlatan Begić
Dr.Sc. Edin Delić
Dr.Sc. Vedad Pašić

Tuzlarije