Published On: Pon, lip 20th, 2016

TUŽITELJSTVO ZIJADA HADŽIJAHIĆA: Analiza OSSE-a je zlonamjerna, neistinita, paušalna…a mi smo super neovisni…

Kolegij Tužiteljstva BiH i Kolektiv uposlenika jednoglasno je danas odbacio analizu britanske sutkinje Joanne Korner i Misije OSSE-a u BiH.

„Navodna analiza, odbačena je kao neutemeljena, neistinita, paušalna i zlonamjerna, kojoj nije cilj unaprjeđenje procesuiranja ratnih zločina, već rušenje pravosudnih institucija, Tužiteljstva BiH i ostvarenih rezultata“, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Uposlenici Tužiteljstva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine ističu da su ponosni na ostvarene rezultate, i to normu od 159 posto, kvalitet rada od 94 posto i osuđujuće presude u predmetima ratnih zločina – više od 80 posto.

„U 2015. godini, riješeni su svi predmeti Kategorije 2, odnosno najsloženiji predmeti koji su proslijeđeni iz tužiteljstva MKSJ, za najteže zločine u povijesti čovječanstva.

Uposlenici Tužiteljstva BiH uložili su velike napore u ostvarene rezultate, a brojka od više od 610 optuženih za ratne zločine, dovoljno govori o kvalitetu rada, kao i osuđujuće presude i izrečene pravosnažne kazne od 2087 godina zatvora“, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Također podsjećaju da je prije nekoliko dana Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nakon 6 godina, usvojio informaciju o radu Tužiteljstva BiH, informacija je usvojena i od VSTV BiH, a glavni tužitelj pri MKSJ, Serge Brammertz, pohvalio je napore Tužiteljstva BiH u procesuiranju predmeta Kategorije 2, u Vijeću sigurnosti UN-a.

„Kolegij uposlenika Tužiteljstva BiH, zatražit će od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da tijekom današenjeg sastanka upozna veleposlanike OSSE-a sa stavom Tužiteljstva BiH da navodna analiza predstavlja grubo miješanje u neovisnost pravosuđa BiH“, poručili su iz Tužiteljstva BiH.

Napomena: Zijad Hadžijahić je bio uposlenik jedne strane ambasade koji je nudio usluge pokretanja ili pak zautavljanja istraga na Tužiteljstvu BIH.  Nakon otkrivanja tog slučaja smjenjen je s pozicije kurira. Toliko o Tužiteljstvu BIH.