Published On: Sub, sij 25th, 2014

Tužiteljstvo u Bihaću dobilo prijavu o mogućim ubojicama generala Šantića

Tužiteljstvo Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini zaprimilo je kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića počinjeno 1995. godine i slijedi poduzimanje zakonom predviđenih postupaka, potvrdio je u u petak Hini glasnogovornik ovog tužiteljstva Adnan Tulić.

“Zaprimljena je kaznena prijava Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH protiv sedam osoba koje se terete po članku 166, stavak 2 Kaznenog zakona FBiH”, kazao je Tulić dodajući kako su uz prijavu tužiteljstvu proslijeđeni i dokazi na kojima se ona temelji.

Tulić je kazao kako navode iz prijave za sada ne može komentirati, a na postupajućem tužitelju je da odluči o poduzimanju daljnjih mjera odnosno eventualne naredbe o provedbi istrage.

Članak 166. Kaznenog zakona FBiH na kojega se poziva u prijavu odnosi se na kazneno djelo ubojstva počinjenog na okrutan i podmukao način, na ubojstvo iz rasnih, etničkih ili vjerskih pobuda odnosno na ubojstvo službene ili vojne osobe na dužnosti.

Stavak 2. ovog članka za takva kaznena djela propisuje minimalnu kaznu od deset godina zatvora.

Policija ni tužiteljstvo u Bihaću nisu objavili identitet osumnjičenih za ubojstvo generala Šantića no lokalni mediji su objavili kako je prvi na popisu nekadašnji časnik Armije BiH Hamdija Abdić zvani Tigar, koji je tijekom rata bio zapovjednikom 502. brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH.

Uz njega su optužena šestorica bivših pripadnika postrojbe vojne policije pri Abdićevoj brigadi i to Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Ramiz Bajramović, Indijan Alibegović, Enver Keranović i Dedo Karabegović.

General Šatić posljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. godine kada su ga pripadnici vojne policije Armije BiH izveli iz hotela “Sedra” u okolici Bihaća i to u nazočnosti Abdića, ali i tadašnjeg zapovjednika Petog korpusa generala Atifa Dudakovića.

Postoje svjedoci koji su tijekom istrage u proteklim godinama tvrdili kako su vojni policajci teško pretukli generala Šantića, no nitko nije mogao točno kazati kako je on ubijen.

“Dnevni avaz” u petak je objavio iskaz navodnog svjedoka koji nije želio otkriti svoj identitet, a prvi je ponudio informacije o tome kako je general Šantić likvidiran.

“Šantić je donesen sav ‘skršen’ a onda ga je jedan od onih sedam, koje je federalna Uprava policija navela u svojoj prijavi, ‘ovjerio’ s četiri metka. Tijelo je onda strpano u bačvu u koju su do vrha nasuli benzin, naftu i razrjeđivač”, izjavio je navodni svjedok koji se “Avazu” javio telefonom a navodno i sada živi na području gdje je ubojstvo počinjeno.

Bačva s generalovim tijelom navodno je neko vrijeme stajala s drugim sličnim bačvama napunjenim mediicinskim i drugim otpadom u Jablanskoj ulici u Bihaću da bi potom bila izmještena u jednu vrtaču na obroncima pored Bihaća koja je danas zatrpana.

Motiv za ubojstvo, tvrdi ovaj svjedok, bio je novac odnosno nadzor nad dijelom granice BiH s Hrvatskom na tom području preko koje se odvijala trgovina.

“Tko je imao granicu imao i novac, jer se puno švercalo”, tvrdi navodni svjedok.

Prvoosumnjičeni Hamdija Abdić za sada odbija svaku odgovornost. “Vjerujem da (policija) nema nikakve materijalne dokaze jer znam da nisam kriv, no moguće je da je neki svjedok spomenuo moje ime pod prijetnjama”, kazao je Abdić “Avazu” tvrdeći kako je među kazneno prijavljenima jer nekome treba “krupna riba”.