Tužiteljstvo traži poništenje presude Naseru Oriću

 
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Žalbenog vijeća da ukine prvostupanjsku presudu kojom su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u selima u okolici Srebrenice te da se postupak obnovi, piše Večernji list BiH.
Odbrane su predložile da se žalba Tužiteljstva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostupanjska presuda iz listopada prošle godine. Tužiteljstvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka i nepotpuno i netočno utvrđenog činjeničnog stanja.
Tužitelj Miroslav Janjić je kazao da je riječ o jedinstvenoj presudi u sudskoj praksi Državnog suda jer se, prema njemu, ona zasniva na imaginarnom dokazu. On smatra da je prvostupanjsko Vijeće izreklo jednu presudu, a poslalo drukčiji pismeni otpravak.
Vijeće u presudi navodi da se poziva na praksu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju po kojoj neće ocjenjivati svaki dokaz pojedinačno i dovoditi ih u vezu, što je suprotno Zakonu o kaznenom postupku ove zemlje, rekao je Janjić.

Oslobođen optužbi

U listopadu prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg zapovjednika Armije Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici i Muhića, pripadnika tih snaga da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.
Obrane Orića i Muhića žalbu Tužiteljstva BiH smatraju “konfuznom, nejasnom i nerazumljivom”.
Orićeva braniteljica Lejla Čović je objasnila da nije točno da se presuda zasniva na imaginarnom dokazu, kako je rekao tužitelj Janjić, već da je riječ o uloženoj službenoj zabilješci na iskaz svjedoka O-1, koju Vijeće sadržajno nije ni ocijenilo.
Obje obrane navele su da nije točno da je Vijeće pročitalo jednu, a poslalo drugu presudu.
Tužitelj je u žalbi naveo da je iskaz svjedoka O-1 vjerodostojan te da je prvostupanjsko Vijeće zanemarilo ostale suglasne iskaze sa svjedočenjem svjedoka O-1, što obrane smatraju potpuno netočnim. Žalbeno vijeće će odluku donijeti naknadno, javio je BIRN.
Inače, prema prvotnoj optužnici, Orića, tadašnjeg zapovjednika, i Muhića, pripadnika Armije RBiH, teretilo je se za ubojstvo triju zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine.
Tužiteljstvo BiH optužnicu je podiglo nakon višemjesečne istrage, koja je provedena u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Ministarstvom unutarnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

Oslobodio ga i Haag

Orić je tijekom rata u BiH bio zapovjednik 28. divizije Armije RBiH, koja je djelovala na srebreničkom području.
Protiv njega je, zbog navodnih ratnih zločina, vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haaškim tribunalom, koji ga je pravosnažno oslobodio krivnje.
Politički predstavnici Srba su nakon ovakvih presuda rekli kako se radi očito o politički montiranom procesu za kojeg se od početka znalo kako će završiti.
Žalba na spornu presudu zadnja je šansa da se slučaj vrati na početak.
U svakom slučaju, odluka Žalbenog vijeća će imati značajan utjecaj i na političke prilike u BiH.
(www.jabuka.tv)