Published On: Uto, srp 16th, 2019

Tužiteljstvo traži najoštriju kaznu za zločin u Uzdolu

Tužiteljstvo BiH zatražilo je u završnoj riječi da se Enver Buza, kojem se sudi za zločin u selu Uzdol kod Prozora, oglasi  krivim i bude najoštrije kažnjen.

Tužiteljica Sanja Jukić je rekla da je 14. rujna 1993. u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubijeno 27 civila, da se u školi u Uzdolu nalazila Druga vojna brigada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) gdje je bilo borbi, ali da nijedan vojnik nije poginuo u ovim zaseocima.

Iz iskaza svjedoka se moglo čuti da nitko od civila nije pucao, da nijedan vojnik Armije BiH i HVO-a nije ranjen u zaseocima. Oni su ranjeni i ubijeni u i oko škole u Uzdolu. Zločin je ubiti civila u svojoj kući, pred svojom kućom, osobe koje nisu sudjelovale u sukobu, rekla je tužiteljica.

Ubojstva su, prema njenim riječima, izvršili pripadnici Samostalnog prozorskog bataljuna, čiji je komandant bio optuženi Buza koji je, kako je rekla, rukovodio akcijom na Uzdol i ta jedinica je jedina koja je sudjelovala u napadu.

Sve ove žrtve su namjerno ubijene, nikako u unakrsnoj vatri. Ustrijeljene su iz neposredne blizine, neke od njih u leđa. Jedna od žrtava je pretučena, a ubijena su i djeca, rekla je tužiteljica.

Prema riječima tužiteljice, optuženi je znao da su njegovi podčinjeni počinili ratni zločin i da Obrana nije izvela nijedan dokaz kojim bi opovrgla stav Tužiteljstva.

Pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor su, prema optužnici, 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao komandantu Samostalnog bataljuna, na teret stavljeno da je propustio da poduzme mjere da počinitelji budu kažnjeni.

Nastavak suđenja je 27. kolovoza kada će završne riječi iznijeti Obrana, prenosi BIRN.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare