Tužiteljstvo provjerava Bakirove investitore

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo već dvije godine provodi predistražne radnje u predmetu koji se tiče privatizacije “Magrosa”, odnosno načina na koje se tvrtka “Al-Shiddi Trading Est.” s ortakom u BiH domogla “Magros Veletrgovine” i “Magros Export-Importa”, a time i atraktivnih lokacija u centru Sarajeva, saznaje “Dnevni avaz”. 

– Ovaj predmet u fazi je dopunskih provjera – kazali su nam u Tužiteljstvu KS. Inače, istraživanje “Dnevnog avaza” pokazalo je da se iza ove investicije, prema svemu sudeći, krije pranje milijardi maraka ratnih donacija u BiH koje su tijekom agresije na našu zemlju završavale na tajnim računima diljem svijeta. 
Projektom, saznajemo, upravlja Bakir Izetbegović sa svojim operativcima – fantomskim investitorom Sulejmanom el-sidija i Amerom Bukvićem, direktorom “Bosnia Bank Internationala” (BBI).
U slučaju gradnje poslovnog centra na Marindvoru radi se o novcu koji se putem tvrtke registrirane na Kajmanskim otocima ubacuje u legalne financijske tokove BiH. O tome svjedoči i dokument Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno informacija da je u 2011.godini na račune tvrtke “Al-Shiddi International”, jedne u nizu tvrtki koje kontroliraju Bakir i El-Šidi, uplaćeno 39.119.100 KM.  Novac je uplatila tvrtka “Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.”, registrirana na Kajmanskim otocima. Međutim, prema izvještaju o poslovanju “International Investment banke” iz Bahreina iz 2011. godine, evidentno je da je čak i “Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.” samo jedna u lancu tvrtki koje čine zamršenu shemu, čiji je cilj skrivanje stvarnog porijekla novca putem osnivanja offshore kompanija.
Tko je na kraju lanca, odnosno, tko je stvarni vlasnik novca, vjerovatno će otkriti neka od zvaničnih istraga nadležnih tužiteljstava. Indikativno je, pak, da se u ovom izvještaju navodi da je vlasnik 28,31 posto “Magros Veletrgovine” tvrtka “Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd.”, Čiji je vlasnik, prema ovom izvještaju, “Istethmary Sarajevo City Center-I Ltd . “, obje s Kajmanskih otoka, a koju je, pak, osnovala” International Investment banka “iz Bahreina. U izvještaju je, također, navedeno da je banka u ovaj projekt ulagala da bi prodala svoje investicije.  
Prodaju objekt 
To potvrđuju informacije do kojih je “Avaz” došao još prije nekoliko godina, a prema kojima Bakir Izetbegović i njegovi partneri putem poslovnog centra u Sarajevu žele oprati u ratu skrivene milijarde maraka donacije, a da je u cijeloj toj operaciji Sulejman el-Šidi samo paravan za stvarne “investitore”. Ova grupa, naime, od početka uopće nema namjeru završiti poslovni centar na Marindvoru, nego ga, ustvari, čim prije prodati i izvući oprani keš. 
Otet i hotel “Bristol”
Predistražne radnje Tužiteljstva Kantona Sarajevo, kako saznajemo, odnose se i na privatizaciju kultnog sarajevskog hotela “Bristol”.  
Ovaj hotel je, naime, u ruke Bakira i El-sidija dospio za šest milijuna maraka, i to nakon što je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo već uložio pet milijuna KM! Novac za kupnju “Bristola” osiguran je tako što su založene robne rezerve “Magrosa”.