Published On: Pon, ožu 15th, 2021

Tužiteljstvo istražuje SDA-ovog internet jurišnika, saslušani deseci svjedoka

Kreira fotomontaže i snimke u kojima diskreditira novinare i sve političare koji ne odgovaraju SDA, a prijavljen je i pod istragom je zbog širenja nacionalne netrpeljivosti

Tužiteljstvo BiH formiralo je predmet i otvorilo istragu protiv Jasmina Mulahusića, jednog od najpoznatijih SDA botova na društvenim mrežama, koji otvoreno vrijeđa i napada političke oponente režima Bakira Izetbegovića i bliskog suradnika Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, piše Avaz.

Nacionalna netrpeljivost

Ovaj internet-jurišnik rodom iz Zavidovića, s adresom prebivališta u Luksemburgu, poznat je po otvorenim napadima i montažama protiv brojnih političara, poput Elmedina Konakovića, Fahrudina Radončića, lidera NiP-a i SBB-a, do Predraga Kojovića, predsjednika Naše stranke, ali i brojnih drugih političara, ali i novinara.

Mulahusić je poznat po kreiranju fotomontaža i videa u kojima diskreditira novinare i sve političare koji ne odgovaraju – SDA. Otvoreno staje na stranu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a kako piše Avaz, otvorio je na desetke lažnih profila u kojima otvoreno prijeti novinarima, među kojima se skoro svakodnevno nalazi ime i Senada Hadžifejzovića, ali i brojnih drugih novinara.

U Tužiteljstvu BiH saslušani su deseci vjedoka, koji su bili i još su žrtve Mulahusićevih montaža i podvala.

Prijavljen je zbog kaznenog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Osim Mulahusića, Tužiteljstvo provjerava i sve druge osobe koje na društvenim mrežama, a povezane su s njim, javno vrijeđaju i napadaju novinare.

Naime, Mulahusić je prijavljen da otvoreno iznosi mržnju prema drugima i drugačijima.

O napadima Mulahusića javno je na društvenim mrežama nedavno pisao i Elmedin Konaković, lider NiP-a:

– Ovaj lik se zove Yasmin Mulahusein. Nije bot. Stvarni je lik. Suradnik je direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. Jučer je objavio sliku na kojoj stojim uz Radovana Karadžića. Događalo se i da stavlja slike moje trogodišnje kćerke. O mojoj supruzi piše često razne gadosti. Nikad vam ovakvi neće reći ništa uživo. Aktivisti su na Facebooku, motiv je isključivo zaštita SDA.

Mulahusić se, naime, spominje i u Izvještaju vlade Alžira podnesenom Odboru Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljenom shodno Rezoluciji 1267 (1999.).

Dnevnik.ba