Published On: Pet, lis 1st, 2021

TUŽITELJSTVO HNŽ Potvrđena optužnica protiv policijskih siledžija s videa

Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar je nakon provedene istrage podiglo, a Općinski sud u Mostaru je potvrdio optužnicu protiv policijskih službenika Jusufa Penave (1996.) iz Čapljine i Armina Vrače (1992.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili kazneno djelo Zlostavljanje u obavljanju službe iz čl. 182. Kaznenog Zakona Federacije BiH u stjecaju sa kaznenim djelom Laka tjelesna ozljeda iz čl. 173. st. 1.  KZ  FBiH, priopćilo je Tužiteljstvo HNŽ-a.

Naime, optužnicom se Jusuf  Penava i Armin Vrače terete da su dana 10.04.2021. godine oko 22,50 sati u Ulici Franjevačka 16 C, u Mostaru, u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21,00 sati do 05,00 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNŽ, PU Mostar – PS Centar, sustigli oštećenog S. B., a koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi, pa su prema oštećenom, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu, tako da su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali, da bi ga poslije uporabe sile priveli u PU Mostar – PS Centar, gdje su mu uručili Prekršajni nalog, nakon čega je oštećeni napustio Policijsku stanicu, pa se usljed bolova koje je osjećao uputio u SKB – CUM Mostar, gdje su mu konstatirane lake tjelesne ozlijede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i dr.                    

Nakon potvrđivanja optužnice, Općinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji koje će se održati dana 13.10.2021. godine (srijeda).

ONAKO PRETUČENOG SU GA ODVELI U STANICU: Slaven Blažević ispričao kako je preživio napad policije…

Izvikivanjem “Mostarska policija, mito i korupcija”, Mostarci su podržali mladića kojeg su dvojica policajaca pretukla u vrijeme policijskoga sata.

Podsjećamo i kako je više stotina Mostaraca prosvjedovalo par dana nakon nemilog događaja ispred dviju policijskih zgrada u središtu grada u znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti nad mladićem koji je pretučen, što su zabilježile nadzorne kamere.

Izvikivanjem “Mostarska policija, mito i korupcija”, Mostarci su podržali Slavena Blaževića kojeg su dvojica policajaca pretukla u vrijeme policijskoga sata.

Okupljeni prosvjednici istaknuli su i transparent “Tata, strah me policije” ispred zgrade županijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Slaven Blažević je rekao medijima kako se ispričao policajcima što je bio vani za vrijeme policijskog sata uvedenog radi suzbijanja širenja koronavirusa. No, policajci su ga najmanje deset puta udarili u glavu, pokazuje video snimka nadzorne kamere.

Ovaj je slučaj dobio dodatno na značenju budući su policajci Bošnjaci, a žrtva je mladić čijega su zarobljenog oca Željka Blaževića kao zarobljenog pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u mjestu Trusini kod Konjica.

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a Herceg-Bosne najoštrije je osudila “iživljavanje policijskih službenika nad građanima Mostara”.

„Naše je razočarenje tim veće jer se radi o sinu mučki ubijenog Hrvata u Trusini. Od odgovornih u MUP-u i Tužiteljstvu HNŽ-a tražimo žurno procesuiranje i kažnjavanje policijskih službenika koji su počinili ovo brutalno nasilje nad sinom ubijenog branitelja“, naveli su u priopćenju iz stradalničke udruge.

0 0 glasovi
Article Rating
3 Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x