Published On: Pon, tra. 15th, 2019

Tužiteljstvo Dudakovića i ostale tereti za udruženi zločinački pothvat u Krajini

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva BiH danas je u Sudu BiH počelo suđenje Atifu Dudakoviću,  generalu i komandantu Petog korpusa Armije RBiH (ABiH).

Osim Dudakovića, Tužiteljstvo za  ratne zločine na području Krajine tereti još 16 bivših pripadnika ovog korpusa. Prije čitanja optužnice Sud je donio odluku da se razdvoji predmet u odnosu na optuženoga Aleta Hodžića zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Prema optužnici, Dudaković i ostali terete se da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike BiH i vojske RS od rujna do polovine studenoga 1995. učinili ratne zločine protiv vojnika i zarobljenika RS te stanovništva srpske nacionalnosti.

Tužiteljstvo smatra da je Dudaković naredio, planirao i podstrekavao progon civila srpske nacionalnosti iz općina Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most i Bosanska Krupa. Tužitelji tvrde da su pripadnici ovog korpusa s Dudakovićem na čelu učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Statusna konferencija u ovom predmetu održana je još 4. veljače, ali početak suđenja zakazan je tek danas, i to baš na godišnjicu osnivanja Armije RBiH.

Za ratne zločine, skupa s Dudakovićem, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Tužiteljstvo je najavilo saslušanje ukupno 447 svjedoka, od kojih je 16 zaštićenih. Njihovo saslušanje, prema navodima tužitelja, trajat će više od 500 sati.

Svi optuženi i dalje se nalaze pod mjerama zabrane.

U toku je izlaganje uvodnih riječi Tužiteljstva i obrane, prenosi Dnevni Avaz.

INŠALLAH Počinje suđenje Atifu Dudakoviću