Tužiteljstvo BiH vodi istragu o 56 osoba povezanih s terorizmom

Zbog oružanih sukoba koji se odvijaju na području Sirije, veći broj bosanskohercegovačkih državljana koji su aktivni članovi ISIL-a napušta ratom zahvaćena područja te se upućuje u druge države u kojima dolazi do njihova uhićenja. Imajući u vidu činjenicu kako je Sud Bosne i Hercegovine u odnosu na veći broj osoba raspisao Interpolove tjeralice, oni će kroz postupak ekstradicije biti dostupni pravosuđu BiH, na koji način će biti procesuirani pred Sudom BiH”, navodi se u izvješću o radu Tužiteljstva BiH.

SIPA radila na 41 predmetu

Taj dokument, kao i izvješće SIPA-e o radu u prošloj godini o procesuiranju terorističkih djela, bitno drukčije zvuči od ocjena koje su iznijeli predstavnici policijskih i sigurnosnih agencija na sastanku s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i ministrom sigurnosti Draganom Mektićem.

Iako se podaci SIPA-e i Tužiteljstva razlikuju zbog činjenice da pravosuđe sporije radi od agencija za provedbu zakona, jedinstvena je ocjena kako BiH ima i dalje ozbiljnih problema s terorizmom i ostacima ISIL-a.

Iz Tužiteljstva navode kako je u 2016. godini u rad zaprimljeno čak 70 prijava protiv 116 osoba povezanih s terorističkim djelima, dok je iz ranijeg razdoblja u radu bilo 16 prijava protiv 50 osoba. Na kraju 2016. godine ukupno je u radu bilo 86 prijava protiv čak 166 osoba. Ipak, u prošloj godini riješene su 53 prijave protiv 107 osoba.

Od tog broja, nalozi o neprovođenju istraga doneseni su u 15 predmeta protiv 44 osobe, naložena je istraga u 37 predmeta protiv 56 osoba, dok je na drugi način riješena jedna prijava protiv sedam osoba. Ukupno su ostale neriješene 33 prijave protiv 59 osoba, preciziraju iz Tužiteljstva BiH.

SIPA je pak u svom izvješću navela kako je radila na 41 kaznenom predmetu, od kojih je okončano tek njih 17 ili 41 posto. Prijavljeno je ukupno 70 kaznenih djela terorizma i kaznenih djela koja se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Na poruke sastanka Mektić – Zvizdić i predstavnika policijskih i sigurnosne agencije reagirali su iz Hrvatske republikanske stranke.

Abu Izzat

“Najveća opasnost od radikalizma i terorizma je relativizacija tog problema i guranje glave u pijesak, kao da problem ne postoji i pripisivati ga ‘paušalnim politikantskim’ izjavama iz susjedstva. No, to i ne čudi ako se zna kako je glavna osoba koja bi nas trebala upućivati u terorističke i radikalističke prijetnje za vrijeme rata zajedno s Alijom Izetbegovićem obilazila i bodrila preteče današnjeg ISIL-a, mudžahedine, radeći kao prvi čovjek za sigurnost njihova vrhovnog zapovjednika Abu Izzata, odnosno Alije Izetbegovića, a jedan od savjetnika Bakira Izetbegovića za prava boraca suučesnik i nikad osuđeni zločinac za masovni zločin u Dusini”, navode republikanci.

Večernji.ba