Published On: Pon, pro 14th, 2020

Tužiteljstvo BiH traži zabranu obavljanja dužnosti Cikotiću i Mehmedagiću

Tužiteljstvo BiH nakon što je danas podiglo optužnicu protiv Osmana Mehemdagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, savjetnika direktora OSA-e, uputilo je Sudu BiH i prijedlog za određivanjem mjera zabrane nakon potvrđivanja optužnice.

Predloženo je da se Mehmedagiću izrekne mjera zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih, na način da mu se zabrani obavljanje dužnosti generalnog direktora OSA-e, zabrana sastajanja sa određenim licima te zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Predloženo je da se Cikotiću izrekne mjera zabrane obavljanja funkcije ministra sigurnosti BiH, zabrana sastajanja sa određenim osobama i zabrana kontakta sa svjedocima.

Za optuženog Druškića je predložena zabrana obavljanje djelatnosti člana Komisije Vijeća ministara BiH za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja, zabrana ulaska u prostorije OSA-e i Ministarstva sigurnosti BiH, te da se zabrani kontaktiranje sa svjedocima.

Tužiteljstvo BiH ovakve mjere predlaže, jer istraga ukazuje da Mehmedagić i Cikotić imaju stvarni utjecajni položaj na brojne zaposlenike OSA-e i Ministarstva sigurnosti, koji čak i zbog same činjenice da su pozivani u Tužiteljstvo BiH.