Published On: Sri, lis 14th, 2020

TUŽITELJSTVO BiH Svjedoci potvrdili, Mahmuljin bio uključen u formiranje “El mudžahida”

Na suđenju nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, Tužiteljstvo BiH danas je zatražilo od Suda BiH da kazni optuženog u skladu sa zakonom, jer smatra da su njihovi dokazi potvrdili sve relevantne činjenice iz proširene optužnice, a brojna svjedočenja da je bio uključen u formiranje odreda “El mudžahedin”.

Tužitelj Sedin Idrizović je u završnoj riječi naveo izjave brojnih svjedoka, među kojima su i pripadnici Trećeg korpusa, koji su potvrdili da je Mahmuljin bio uključen u formiranje odreda “El mudžahedin”, te da je bio informiran o otimanju, zlostavljanju i ubijanju zarobljenih srpskih vojnika i civila.

“Zadatak Trećeg korpusa bila su operativna djelovanja na području Vozuće, a njegov zapovjednik je donio odluku o upotrebi odreda `El mudžahedin` za izvršenje najtežih zadataka, prvenstveno probijanje neprijateljskih linija i osiguravanje daljih nesmetanih borbenih djelovanja”, naveo je Idrizović.

On je dodao da je Mahmuljin uspostavio efektivan sustav funkcioniranja u svojim jedinicama, pa i u odredu “El mudžahedin” u kojem je njegov autoritet bio neupitan, te da je podržavao njihovo karakteristično prakticiranje vjere.

Tužitelj je naglasio da su preživjeli svjedoci potvrdili da je Mahmuljin bio upoznat da su pripadnici odreda u akciji “Proljeće 95” zarobili 11 pripadnika Vojske Republike Srpske i više od mjesec dana ih držali u nečovječnim uvjetima, nakon čega su ih predali Vojnoj policiji u Zenici.

Idrizović je naveo da je ovaj ozloglašeni odred, koji se smatrao pripadnicima Armije RBiH, 10. rujna 1995. od muslimanske vojske oteo 54 srpska zarobljenika, od kojih su tri žene razdvojene od muškaraca, i odvedeni u logor Kamenica.

“U protokolu zapovjednika za sigurnost navedeno je da je zapovjednik korpusa bio upoznat o otimanju, zarobljavanju i zlostavljanju ovih zarobljenika, što su potvrdili i njegovi podređeni tijekom svjedočenja”, rekao je tužitelj.

On je podsjetio Sudsko vijeće na svjedočenje bivšeg pripadnika odreda “El mudžahedin” koji je ispričao da je u logoru na 13. kilometru, u području razmještanja, izvršen pravi pokolj zarobljenih noževima i motornim pilama, da je jedan bio obješen na trešnju, da su neki vezani ležali na travnjaku, te da je od 10 zatvorenih u jednoj kući jedan prešao na islam.

“Ubijene su držali zaključane u kući sa zakovanim prozorima, a kada se počeo širiti neprijatan miris stavljeni su u kamione i odvezeni. Logor se nalazio pored ceste kojom su prolazili vojnici raznih jedinica i mogli su vidjeti što se događa”, citirao je tužitelj iskaz svjedoka.

On je dodao da su od 51 zarobljenika samo četiri preživjela. Mali broj ubijenih je ekshumiran u blizini logora, dok se ostali vode kao nestali.

Tužitelj je u 20 točaka naveo sve činjenice koje potvrđuju da je Mahmuljin bio nadređen odredu “El mudžahedin”, da je bio u sastavu Trećeg korpusa i koristio njihov pečat, grb i zastavu. Naglasio je da je izdavao naredbe koje je odred kontinuirano izvršavao.

“Odred `El Mudžahedin` je, prema iskazima svjedoka, logistički bio podržan iz vojne baze Trećeg korpusa, a operacije `Proljeće 95` i `Fars 95` ne bi mogle biti izvedene bez artiljerijske, inženjerijske i sanitetske podrške”, naveo je Idrizović.

Tijekom višesatnog iznošenja završnih riječi, tužitelj se osvrnuo i na popunjavanje jedinica domaćim i stranim dobrovoljcima. Rekao je da je spiskom dobrovoljaca, od kojih se 60 posto javilo u Zenici, raspolagalo Ministarstvo obrane, a da je zapovjedništvo Trećeg korpusa vodilo personalnu evidenciju.

“Odred `El mudžahedin` bio je popunjen 110 posto. Njegovi pripadnici nisu dostavljali prava imena zbog straha za osobnu i sigurnost njihovih obitelji koje su ostale u zemlji iz koje su došli. Oni su obučavali vojnike Trećeg korpusa i pohađali školu za časnike. Prisustvovali su sastancima i referiranjima kod nadležnih zapovjednika uoči izvođenja borbenih djelovanja”, naveo je tužitelj.

Idrizović je naglasio da je, prema međunarodnom običajnom pravu, dužnost zapovjednika spriječiti ili kazniti počinitelje zločina, a ako to ne učini, nalaže se njegovo kažnjavanje.

“Zapovjednik se ne može osloboditi odgovornosti ako ništa nije učinio. Njegova dužnost je da izdaje zapovjedi koje će spriječiti zločine i da ih prijavi nadležnim organima”, rekao je Idrizović.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao zapovjednik Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa poduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima tijekom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od srpnja do rujna 1995. godine ubili najmanje 55 zarobljenih srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske.

Iznošenje završnih riječi obrane zakazano je za 11. studenog.