Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv ministra Mektića

Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na osnovu prijave koju je protiv njega podnio stručnjak za sigurnost Dževad Galijašević, piše Glas Srpske.

– Radi se o prijavi koju je Galijašević podnio krajem 2015. godine. Ona je prvo odbačena, ali ju je Tužiteljstvo prihvatilo nakon podnošenja pritužbe na odluku tužitelja. Postupajući tužitelj će tužiteljsku odluku donijeti nakon postupanja na osnovu naloga, ponovnog razmatranja i ocjene svih dokaza – kaže sugovornik Glasa Srpske blizak Tužiteljstvu BiH.

Galijašević je u prijavi naveo da je Mektić počinio produženo krivično djelo pomaganje počiniteljima krivičnog djela ratnih zločina nad Srbima na Ozrenu u operaciji “Farz 95” i nakon nje, kreirajući političke afere i iznoseći bombastična otkrića.

U prijavi je navedeno da je Mektić tvrdio da je Galijašević sudjelovao u tim zločinima na Vozući iako, kako tvrdi on, nikada nije bio na tom području. Naveo je i da je Mektić zlouporabio položaj i ovlasti tako što je optuživanjem osobe koja nije počinila zločin pomogao nepoznatom počinitelju ratnog zločina na Ozrenu da izbjegne zasluženu kaznu zbog ritualnog odrubljivanja glava 192 srpska vojnika i civila. Galijašević kaže da je podnio žalbu na raniju odluku tužitelja i da očekuje da će Tužiteljstvo raditi profesionalno.

– Tu se radi o dva krivična djela. Prvo je pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela. Mektić je pomogao ratnim zločincima, mudžahedinima koji su klali. Drugo kazneno djelo je zlouporaba službenog položaja u vezi s lažnim optuživanjem i ugrožavanjem sigurnosti nevine osobe javnom optužbom s pozicije moći ministra sigurnosti – kaže Galijašević.

Mektić kaže da se radi o “još jednoj neviđenoj gluposti i nebulozi Tužiteljstva BiH”. Dodao je da je Tužiteljstvo ranije utvrdilo da nema osnove za istragu u tom predmetu i da ne zna ni u kojem svojstvu se on tu pojavljuje, niti što mu stavljaju na teret.

– Vršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić čezne za tim da mene uhvati za neko kazneno djelo. Pošto nema ništa ozbiljno, počela se baviti tim glupostima, rekao je Mektić i dodao da ne postoje kaznena djela za koja ga tereti Galijašević.

more recommended stories