Published On: Uto, stu 1st, 2016

Tužiteljstvo BiH odustalo od 13 svjedoka protiv Orića

SARAJEVO – Tužiteljstvo BiH odustalo je od ispitivanja 13 svjedoka i time završilo izvođenje subjektivnih dokaza na suđenju zapovjedniku bivše Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području ove općine 1992. godine.
Tužitelj Miroslav Janjić rekao je da je jučer razgovarao sa svim predloženim svjedocima i da je procijenio da oni koji nisu ispitani raspolažu općim informacijama koje su već dokazane. On je dodao da je to bio razlog što je odustao od njihovog saslušanja.
U dosadašnjem sudskom procesu Tužiteljstvo je ispitalo 18 od 31 predloženog svjedoka.
Janjić je danas, zbog učinkovitosti procesa, predložio da s obranom sravni materijalne dokaze koje će uložiti na narednom ročištu.
Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Na ročištu održanom 18. listopada, svjedok Tužiteljstva BiH Ibran Mustafić naveo je da mu je osobno Orić rekao da je u selu Zalazje ubio Slobodana Ilića i ispričao kako je to učinio.
“Naser je bahato, bez ičijeg inzistiranja, rekao da mu je u grupi zarobljenih dopao Slobodan Ilić, koji je bio bradat i čupav. Rekao je da ga je dva puta udario bajunetom u oko, a da ovaj nije puštao krike, da ga se uplašio , te da ga je jednostavno preklao “, posvjedočio je tada Mustafić.
Na početku suđenja, Mustafić je rekao da je u Sarajevu, u kojem je zbog blokade boravio od 7. travnja do 12. prosinca 1992. godine, imao informacije o dešavanjima u Srebrenici i Tuzli. Po dolasku u Tuzlu, od rođaka Mirsada Mustafića, koji je u tom gradu vodio istureni stožer za Srebrenicu, saznao je da je izvršeno nekoliko likvidacija u Zalazju. “On mi je donio papir na kojem su bila imena likvidiranih lica. Znao sam Slobodana Ilića, Branka Simića i njegovog brata Petka, Miju Rakića i najstarijeg medicinskog radnika u Srebrenici, boloničarku Radu. Bilo je još imena, ali te ljude nisam poznavao”, naveo je Mustafić.
Govoreći o događanjima u Zalazju, Mustafić je naveo i da mu je stric Enes, kojeg su zvali Ibrahim, a koji je vozio kamion stožera Teritorijalne obrane u Srebrenici, rekao da je po Orićevoj naredbi vozio zarobljenike iz zatvora u Srebrenici na deponiju u Zalazju gdje je vidio “pir i masakr”. “Rekao mi je da je bio prisutan kada su natovareni zarobljenici iz zatvora, kako je vidio masakr na deponiji, te ispričao na koji način je Rada završila. Enes je bio plašljiv i odatle je pobjegao u Srebrenicu, gdje je čekao da se vrati krvavi kamion , koji je strina prala.
Ona mi je rekla da se ne igram s tim ljudima “, ispričao je Mustafić. O ovim i drugim događanjima na području Srebrenice, Mustafić je napisao knjigu “Planirani kaos” koja je, kako je naveo, njegovo najbolje svjedočenje, te zatražio da uđe u sudski spis. Naredno ročište bit će održano 15. studenog.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>