Tužiteljstvo BiH i UNO izgubili 53 tone duhana!?

Oko 53 tone duhana, zatečenog tijekom akcije “List 2” koja provedena pod nadzorom državnog tužitelja Olega Čavke, nestalo je bez ikakvog traga, doznaje ŽURNAL. Vrijednost nestalog duhana procijenjena je na najmanje šest milijuna maraka.

Vrijednost nestalog duhana procijenjena je na najmanje šest milijuna maraka. Akcija “List 2” provedena je 6. listopada 2016. godine, kada su pripadnici SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje u sušari poduzeća “Bosanac” d.d. Orašje pronašli 53 tone nerezanog duhana bez prateće dokumentacije. Prema naredbi Suda BiH taj duhan je morao biti oduzet. Međutim, istražni organi su procijenili da izuzimanje duhana kojeg su zatekli urade naknadno. U međuvremenu, duhan je nestao.

“Točno je da su nestale 53 tone duhana”, potvrdit će za Žurnal direktor Uprave za neizravno oporezivanje Miro Džakula.

Uprava za neizravno oporezivanje pokrenula je internu istragu, Tužiteljstvo BiH je naredilo saslušavanje pojedinih službenika UNO, ali nikad nitko, ni discplinski niti kazneno, nije kažnjen zbog ovog propusta koji je državu BiH koštao oko pet milijuna maraka akciza.

“Radi se istraga, radi”, ponovit će direktor UNO.

U međuvremenu, Tužiteljstvo BiH izdalo je naredbu kojom je “zatražena provjera o tome gdje se trenutno nalazi sporni duhan”, a predloženo je i saslušavanje službenika Uprave za neizravno oporezivanje koji su bili na pretresu u Orašju.

“Nakon što su poduzete sve potrebne radnje, utvrđeno je da se radilo o količini oko 53.600 kilograma duhana koji u vrijeme kontrole nije bio evidentiran u knjigama pravnog lica Bosanac d.d. Orašje”, napisali su pripadnici SIPA-e u svom dokumentu iz svibnja 2019. godine.

“Duhana nema”, priznat će Žurnalu prošli tjedan direktor UNO Miro Džakula.

A osim što nema duhana, nedostaje i dio dokumenata. Sud BiH je, recimo, u svibnju 2019. godine izvjestio SIPA-u da im “nije dostavljeno izvješće Uprave za neizravno oporezivanje o postupanju po naredbi Suda BiH iz rujna 2016. godine”. Pored toga, Sudu BiH nikad nije dostavljena ni optužnica iz predmeta List 2. Iako je državni tužitelj Oleg Čavka pretrese izvršio u jesen 2016. godine do danas nije podignuta optužnica protiv organizirane kriminalne grupe koja je nezakonito prometovala akciznom robom.

Također, ni istraga o nestanku 53 tone duhana nikad nije okončana. Država BiH je oštećena za najmanje pet milijuna maraka akciza, novca koji, kako je priopćilo Tužiteljstvo BiH, “pripada svim građanima naše zemlje”.