Published On: Ned, stu 22nd, 2015

TUŽITELJICA MAJA ĆIŠIĆ Ne štitimo Humu, snosit će posljedice

Neki sarajevski portali su objavili da je Ćišić napomenula da „ni u jednom trenutku nije bio ugrožen bilo čiji život, a posebno ne život generala Jeleča“, što je tužiteljica u izjavi za Avaz najoštrije demantirala.
Tužiteljica Tužiteljstva HNŽ Maja Ćišić oštro je demantirala neke od sarajevskih portala koji su objavili da je u tunelu Salakovac Zlatko Humo, uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), u petak oko 17.30 sati bacio petardu ispred vozila u kojem se nalazio genaral pukovnik Anto Jeleč. Ćišić kaže “da nije utvrđeno o kojem je pirotehničkom sredstvu riječ jer su vještačenja još u toku”.
Također neki sarajevski portali su naveli tvrdnju tužiteljice Ćišić da u tunelu nije ostao krater, što je ona također demantirala ističući kako su, nakon što je bačeno to pirotehničko sredstvo, ostala određena oštećenja u tunelu, odnosno na pločniku tunela.
Eksplozija u tunelu
Potvrdila je da je osumnjičeni Zlatko Humo, koji je priznao počinjenje ovog krivičnog djela, koje je okvalificirano kao izazivanje opće opasnosti, pirotehničko sredstvo iz Opel Astre u pokretu bacio prilikom izlaska iz tunela.
– Međutim, eksplozija se desila u tunelu. Slučajnost je bila da se u tom trenutku baš iza Opel Astre nalazilo vozilo u kojem je bio general – kazala je Ćišić za Avaz.
Neki sarajevski portali su objavili da je Ćišić napomenula da „ni u jednom trenutku nije bio ugrožen bilo čiji život, a posebno ne život generala Jeleča“, što je tužiteljica u izjavi za Avaz najoštrije demantirala.
– Izazivanje opće opasnosti i elementi tog djela upravo ukazuju da je ugrožen život i ljudi i imovine većeg opsega. Ja da sam vozila u tom momentu možda bih pustila volan, možda bih se prepala, razumljivo, pa bi nastradala. Mislim svakako je bio ugrožen, ali istragom je do sad utvrđeno da osumnjičeni nije imao namjeru da ugrozi baš život generala Jeleča. Nije bilo namjere da izvrši nekakav atentat na generala a svakako da je samim tim činom bacanja te naprave ugrozio svačiji život, potcrtala je Ćišić.
Nikoga ne štite
Istaknula je kako ne želi da se u javnosti stvori dojam da Tužiteljstvo ili MUP HNŽ žele nekoga zaštiti u ovom slučaju.
– Zato ja apeliram na vas da izvijestite da ja apsolutno ne mislim nikoga zaštititi i osumnjičeni će snositi sve posljedice i što se tiče Tužiteljstva on će biti kažnjen sigurno adekvatno. Samo je istina da on nije imao namjeru ugroziti generalov život odnosno to nije bio teroristički napad. Da je utvrđeno da je imao namjeru naravno da bi to dobilo neke druge dimenzije – kazala je Ćišić.
Naglasila je da se istraga, koja se od petka navečer intenzivno vrši, nastavlja te da su P.A. i M.A., koji su se s Humom nalazili u Opel Astri, ispitani u svojstvu svjedoka te da oni nisu osumnjičeni.
Humo, nije upravljao Opel Astrom već je bio suputnik u ovom vozilu.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare