Published On: Thu, Aug 20th, 2020

Tužiteljica Gordana Tadić nije tražila ništa što joj ne pripada

Teške optužbe i medijska haranga protiv glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine Gordane Tadić dolaze, kako tvrdi Hrvatsko narodni sabor BiH, od Stranke demokratske akcije, a iz Tužiteljstva BiH je ranije poručeno da se radi o osveti zbog pokretanja predmeta borbe protiv sustavnog kriminala.

Tadić je najavila da će, putem svog odvjetnika, tužiti za klevetu sve one koji su prenijeli sporne tvrdnje i optužbe.

Dio presude koji potvrđuje da je povučeno potraživanje | Foto: Avaz

Dio potraživanja

Njen pravni zastupnik je, u vezi s tim slučajem, „Dnevnom avazu“ dostavio dokumente koji negiraju osnovnu optužbu protiv glavne tužiteljice koja je, prema svemu sudeći, samo paravan za politički pritisak i obračun.

Naime, potvrđeno je da je Tadić, zajedno s kolegom, tužiteljem Kasimom Halilčevićem, podnijela tužbu zbog isplate potraživanja iz radnog odnosa, ali odustala je, kako to govore dokumenti, od isplate naknade štete za odvojeni život.

Pokazuje to presuda Suda BiH od 13. travnja ove godine koja je u posjedu “Avaza”.

Iz ove presude je vidljivo da tužiteljica Tadić nije naplatila troškove smještaja za razdoblje od 1. 3. 2019. do 31. 12. 2019., odnosno da je na glavnoj raspravi povukla potraživanje ove naknade, što se vidi iz strane 5, pasusa 3 presude od 13. travnja ove godine.

Brojne afere

Raskid ugovora o zakupu iz 3. mjeseca prošle godine | Foto: Avaz

Također, dokumenti koje je spomenutim dnevnim novinama dostavio njen pravni zastupnik govore da je upravo u trećem mjesecu prošle godine Tadić potpisala raskid ugovora o unajmljivanju stana te je za kasnije razdoblje i povukla tužbeni zahtjev.

Prema presudi, vidljivo je da tužiteljica nije u ovom razdoblju naplatila ovu naknadu za odvojeni život iako je vještak ekonomske struke utvrdio da im je dužna država, odnosno Tužiteljstvo isplatiti još 4.320 KM.

Kako je ranije pisao Avaz, očigledno je da su medijski napadi na tužiteljicu Tadić orkestrirani iz osvete zbog pokretanja istraga u aferi „Respiratori“, zatim onoj u vezi s diplomom direktora OSA-e te zbog predmeta protiv pojedinih visokih sudskih dužnosnika.

Tajna kaznene prijave koja je dostavljena Tadić

Nije isključeno, kako piše portal sarajevske dnevne tiskovine, da je ova haranga protiv tužiteljice Tadić uzrokovana činjenicom da se kod nje nalazi kaznena prijava za pripremanje atentata na jednog bh. političara.

Prema toj prijavi su pojedinci iz ove stranke i njihovi kabineti nedvojbeno stupili u vezu s jednim proruskim političarom iz Crne Gore i bivšim suradnikom ”zemunskog klana” da bi se pripremila javnost za potencijalnu likvidaciju poznatog rivalskog političara iz BiH./HMS/