Published On: Wed, Oct 7th, 2015

TUŽITELJ PROTIV TUŽITELJA: Smajlović Mujo šurovao s optuženicima

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Smajlović Muje (1968) iz Busovače, uposlenika Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je u razdoblju od 2012. do početka 2015. godine, u svojstvu ovlaštene službene osobe, odnosno stručnog suradnika –istražitelja, svjesno prekoračio granice službenog ovlašćenja, te je bez znanja, prethodnog odobrenja i suglasnosti tužitelja ostvarivao kontakte s osumnjičenim ili optuženim osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH.

Optuženi o navedenim radnjama nije informirao tužitelja, niti sačinjavao propisanu službenu dokumentaciju, a potom je navedenim osobama obećavao razne pogodnosti u kaznenim postupcima, na ime čega je za sebe pribavio nezakonitu materijalnu korist u vidu novca u iznosu od najmanje 10.000 eura te korist u vidu poklona.

Provedenom efikasnom i temeljitom istragom, evidentirano je da se optuženi više puta na različitim lokacijama sastajao sa osumnjičenim ili optuženim osobama, te prilikom tih susreta od njih preuzimao različite iznose novca, kao i poklone.

Tužiiteljstvo BiH odlučno je u otkrivanju i procesuiranju svih koruptivnih kaznenih djela, naročito u slučajevima u kojima su počinitelji ovlaštene službene osobe institucija, koje zloupotrebljavaju službeni položaj.

Uz optužnicu se predlaže ispitivanje 17 svjedoka i stručnih vještaka. Uz optužnicu je priloženo i više desetina dokaznih materijala, a zatraženo je i određivanje mjere sigurnosti, zabrana obavljanja dužnosti optuženog, oduzimanje nezakonite imovinske koristi od 10.000 eura, kao i predmeta proisteklih iz kaznenog djela.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH./HMS/