Published On: Thu, Mar 2nd, 2017

Tužitelj Mihajlović podnio ostavku, njegova daktilografkinja osumnjičena za nestanak 55.000 KM(?)

Tužitelj BiH Božo Mihajlović podnio je ostavku na mjesto šefa Posebnog odjela za gospodarski i organizirani kriminal Tužiteljstva BiH, javio je Žurnal.

Mihajlović se na ovaj potez, kako navodi Žurnal, odlučio zbog slučaja Milaković, odnosno zbog nestanka 55 tisuća maraka iz ovog predmeta. Istovremeno, Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o sprovođenju istrage protiv Sadine Zrić Beridan, zbog sumnje da je kao pomoćnica za tehničke poslove državnog tužitelja Bože Mihajlovića odgovorna za nestanak najmanje 55.000 maraka iz predmeta Milaković.

Istragu, kako je potvrđeno za Žurnal, provodi tužitelj Emir Neradin, a krajem veljače izvršen je pretres ladica i računala koje je koristila daktilografkinja.

No, ono što je zanimljivo, istragom nije obuhvaćen državni tužitelj Mihajlović, čiji se potpis nalazi na dokumentima na osnovu kojih je njegova pomoćnica izuzela novac iz KDP-a Tužiteljstva BiH, a koji potom nikad nije predan Sudu BiH.

U Konzumu na kavi

Beridan Zuhrić već je ispitana u svojstvu osumnjičene, a u svom iskazu kazala je da je novac predala Sudu BiH. Međutim, nekoliko dana nakon davanja ovog iskaza, ona je poslala pismo čelnicima VSTV-a i Tužiteljstva BiH u kojem navodi sve detalje u vezi s ovim slučajem, ali i drugim sumnjivim poslovima u kojima je sudjelovao tužitelj Mihajlović. Žurnal piše kako posjeduje pismo koje duboko inkriminira državnog tužitelja u predmetu Milaković.

Naime, dan prije nego je priča o nestanku novca u predmetu Milaković dospjela u javnost, državni tužitelj Mihajlović pozvao je svoju suradnicu Beridan Zuhrić koja je na bolovanju, te joj predložio da se nađu na kavi.

“Našli smo se u Konzumu. Rekao mi je da je najbolje da kažem da sam ja predala novac Sudu i rekao mi je što trebam izjaviti ako me bude slučajno netko kontaktirao i da mu javim. Sutradan me nazvao tužitelj Neradin i ja sam takvu izjavu dala i javila Boži da sam tako rekla. Tužitelj Božo Mihajlović mi je rekao da vodim računa što ču reći Neradinu”, napisala je u svom pismu Beridan Zuhrić.

Onda dalje, kako piše Žurnal, navodi da je prava istina slučaja Milaković malo drugačija.

“Novac iz predmeta Milaković sam predala Boži Mihajloviću i on je rekao da će to riješiti. Kako je riješio, ja ne znam, ali ono što sam uočila kada me poslao u KDP je da je novac bio u KDP-u na njegovo ime i sve originalne potvrde, ono što je trebalo da stoji u spisu. Kad je mene poslao u KDP nije bilo ništa sumnjivo, jer su se predmeti vodili na Boži Mihajloviću. Izdiktirao mi je naredbu i ja sam to preuzela iz KDP-a i dala njemu”, izvijestila je Beridan-Zuhrić čelnike VSTV-a i Tužiteljstva BiH.

Žurnal je početkom siječnja objavio dokumente koji dokazuju da je upravo tužitelj Mihajlović 15. studenog 2010. godine izdao i potpisao Naredbu broj KT-7/03 kojom je zatražio izuzimanje privremeno oduzetog novca u predmetu Milaković i drugi.

“Predmeti – novac, koji je pohranjen u KDP Tužiteljstva BiH (sef) uz specifikaciju oduzetih novčanica koja se nalazi u prilogu ove naredbe i dopisa Suda BiH, ima se izuzeti radi dostavljanja Sudu BiH na dalje postupanje”, naveo je tužitelj Mihajlović.

Žutu kovertu, u kojoj je bilo 55 tisuća maraka, službenik Tužiteljstva BiH Bogdan Bogdanović predao je Mihajlovićevoj pomoćnici Beridan Zuhrić, a skoro sedam godina kasnije konstatirano je – novac iz žute koverte koja je izuzeta po naredbi tužitelja Mihajlovića nikad nije dostavljen Sudu BiH.

Beridan Zuhrić, kako piše Žurnal, danas tvrdi da je novac predala Boži Mihajloviću. No, iako je on potpisao sve akte na osnovu kojih je izuzet novac iz predmeta Milaković, Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu samo protiv njegove pomoćnice koja je postupala po njegovim uputama.

Pištolj i audi

No, ovo, kako navodi Žurnal, nije jedini predmet u kojima je tužitelj Mihajlović postupao suprotno propisima. Tako je u pismu, koje se nalazi u VSTV-u navedeno da je Mihajlović postupajući u predmetu Gani Kovači (uhićenje urađeno po nalogu iz Hrvatske) sakrio dva pištolja koje je SIPA izuzela prilikom pretresa.

Nadalje, u pismu je navedeno da su Mihajlović i Goran Salihović izdali naredbu o obustavi istrage protiv Nikole Špirića (predmet Audi Q 7 koji sumnjivo nabavljen od Brčko Gas), jer je tadašnji državni ministar financija obećao novac za zapošljavanje 40 novih tužitelja.

“O ovim, ali i ostalim navodima pokušali smo razgovarati sa državnim tužiteljem Mihajlovićem. Iako se javio na naš prvi poziv, ubrzo je nakon predstavljanja prekinuo vezu. Na druge pozive, tužitelj Mihajlović nije odgovarao”, objavio je Žurnal./HMS/