Published On: Pon, lis 5th, 2020

Tužitelj Geoffrey Nice govori londonskim studentima: Izetbegovića revizija ne zanima

Prije mjesec dana predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponovno je najavio mogućnost revizije tužbe protiv Srbije za genocid te je ovu mogućnost povezao sa rezultatom presude Ratku Mladiću.

“Ovisi od presude Mladiću, ako se proširi na još šest općina, Prijedor, Vlasenica itd, politika će to zaustaviti. Politika je zaustavila i ovu. Ako se politika ne bi upetljala, a presuda Mladiću bude donijeta za još ove općine, to je novi element da se traži nova revizija”, rekao je Izetbegović za medije prije u rujnu, navodeći da “ne zna precizno detalje Mehanizma (Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove – MMKS), ali da smatra da je to novi trenutak koji bi mogao biti iskorišten”.

Međutim, prema onome što je nekadašnji tužitelj haškog tribunala sir Geoffrey Nice rekao studentima na predavanju o Srebrenici 29. rujna ove godine na londonskom Gresham Coollegeu, oštro kritizirajući predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, jedino što bi opet moglo biti iskorišteno su osjećaji obitelji srebreničkih žrtava. I to nije prvi put da ovaj sudac iz istog razloga kritizira Izetbegovića.

Zahtjev za revizijom već jednom odbijen

Podsjetimo da je Međunarodni sud pravde u Haagu 9. ožujka 2017. godinu odbio zahtjev za reviziju presude koja je predana krajem veljače iste godine i to na inicijativu tada bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, i bez podrške tadašnjih članova Predsjedništva Mladen Ivanića i Dragana Čovića.

U pismu koje je 9. ožujka poslano iz Međunarodnog suda pravde u Haagu stajalo je da “Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, po pitanju zahtjeva za reviziju presude od 26. veljače 2007. u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)” te da “iz tog razloga, ne može se ništa poduzeti u svezi dokumenta pod nazivom “Aplikacija za reviziju presude od 26. veljače 2007. u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”.

Naime, a kako je to objavio portal Inforadar.ba., tužitelj je otvoreno rekao kako smatra da Bakira Izetbegovića revizija presude nije iskreno zanimala te da je njega, kojem su nudili da bude u bh. timu za reviziju, želio uvući u promašen sučaj.

Britanski tužitelj i sveučilišni profesor, sir Geoffrey Nice, inače poznat javnosti i kao otvoreni kritičar nekih postupaka i samog haškog tribunala gdje je vodio najznačajniji predmet, predmet ‘Slobodan Milošević’, pa i kritika na račun bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte, iznio je šokantne tvrdnje o površnosti i diletantizmu u pokretanju, sada već propale, revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

„Narod u BiH je mogao dosta dobiti eventualnom revizijom koja je tehnički bila moguća ukoliko se aplikacija podnese u roku od 10 godina, na bazi novih činjenica. Pravila MSP su prikladnija za slučajeve u kojima, recimo, neka novootkrivena mapa pomogne u rješavanju pitanje granice u skladu s ‘pravom mora’, ali ne predviđa optužbe za kršenje Konvencije o genocidu gdje se novi dokazi pojavljuju u sekvencijalnim suđenjima gdje u svakom od njih isplivaju novi dokazi“, podsjetio je Nice i dodao kako su on i dr. Nevenka Tromp često ukazivali kako će eventualna revizija biti teška, prenio je Inforadar.ba njegovo predavanje na londonskom sveučilištu.

“Sin se činio kao nesklon da bilo što poduzme“

U dijelu svog predavanja koji je najzanimljiviji za bh. javnost, Nice otvoreno kaže kako mu se Bakir Izetbegović nije činio zainteresiranim za reviziju:

„U srpnju 2015. smo zamoljeni da objasnimo svoje stavove predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, sinu pokojnog predsjednika BiH u ratu Alije Izetbegovića, koji je pokrenuo proces pred MSP. Sin se činio kao nesklon da bilo što poduzme i u našem prisustvu ga je savjetovao neko tko je izgledao jako neprijateljski nastrojen prema onome što smo mi predlagali”, rekao je Nice u svompredavanju.

Ali, kako je nastavio, bez obzira na to, nakon tog sastanka su on i Tromp uputili dva pisma sa detaljnim savjetima u kojima su predlagali jednog od najboljih svjetskih stručnjaka za MSP da, naravno bez naknade, iznese mogućnosti za reviziju koje postoje. Prema Niceu, ta pisma nisu čak ni primljena k znanju, a vrijeme za podnošenje zahtjeva za reviziju je prolazilo.

Sljedeći dio iz transkripta njegovog predavanja otkriva sav diletantizam kojim se pristupilo procesu revizije – i to već kad je za bilo kakvu ozbiljnu akciju bilo prekasno:

„Pred kraj 2016. godine, pred sam istek roka od 10 godina, iznenada nam se obratio Hasan Čengić sa ponudom da bismo – za početak – trebali biti plaćeni za rad na reviziji. Neke naknade jesu bile plaćene, ali od anonimne strane iz Turske, ne od vlade za koju smo mi mislili da radimo. Ono što je potom uslijedilo bilo je neobično i u nekim trenutcima zabavno, ali u drugima krajnje neugodno. Ukratko, od Dr. Tromp i mene je zatraženo da napišemo zahtjev za reviziju (potpuno nemoguće – nikakav pripremni rad nije bio obavljen), koji bi potom bio predan nekome iz vlade, vjerojatno bh. agentu pred MSP Sakibu Softiću, koji bi ga spojio sa drugim dokumentom kojeg je pripremio bivši američki veleposlanik za suđenja za ratne zločine David Scheffer. Ali, rečeno mi je da se ne smijem susresti sa g. Schefferom niti ga kontaktirati, da ne smijem vidjeti njegov prijedlog i – po svoj prilici – da ne mogu vidjeti ono što bi proisteklo iz procesa spajanja ova dva dokumenta. Ovaj proces je, kako mi je rečeno, poduzeo nitko drugi do sudac koji se nije složio s presudom u slučaju pred MSP, Al-Khasawneh“.

Kako nadalje prenosi Inforadar.ba, Nice i Tromp se nisu složili sa ovakvim pristupom, iako je on bio praćen jakim pritiscima. Jedino objašnjenje koje su imali je da im je ponuđen angažman u poslu koji je unaprijed osuđen na propast samo da bi zbog osobne umiješanosti kasnije bili spriječeni govoriti o tome kako je deset godina za pripremu kredibilnog zahtjeva za reviziju izgubljeno zbog indolentnosti i nesposobnosti bošnjačkih lidera.

„Odbili smo sudjelovati u propalom pothvatu“

„Naravno da sam odbio. Nijedan pravnik ne bi ni razmišljao o tome. Postojao je konstantan pritisak na mene i Dr. Tromp u Sarajevu, zatim u Istanbulu gdje nam je rečeno da dođemo – kako smo tamo shvatili – bez dobrog razloga, i u Haagu, te je ponekad bio na granici zastrašivanja. U međuvremenu smo otkrili kako je predsjednik već znao kako je svaki zahtjev osuđen na propast: da biste podnijeli zahtjev morate imati agenta. Jedini agent, od pokretanja originalnog postupka pred MSP 1993. godine, bio je Sakib Softić i već je postojalo pravno mišljenje koje je čak i dostavljeno Sudu, a koje objašnjava zašto on nije legitiman. Mi smo se povukli pretpostavljajući da je jedini pravi plan bio da umiješaju Dr. Tromp i mene u zahtjev koji je osuđen na propast, i da time osiguraju da mi nikad ne otkrijemo javnosti kako je čitavu jednu deceniju vlast iznevjerila narod ne čineći ništa. Softić i Scheffer su sastavili zahtjev koji je neslavno odbačen, što je bilo neizbježno. Sadržaj tog dokumenta nikad nije otkriven onima koji su najviše zainteresirani za njega – građanima BiH“, istaknuo je Nice.

Prema riječima tužitelja Nicea, Scheffer mu nikad nije odgovorio na zahtjev za objašnjenjem što mu je bilo na umu kad je pristao sudjelovati u tom propalom pothvatu i komentira zaključke koje su on i Dr. Tromp izvukli iz ponašanja svih aktera. Tek nakon što je doznao da će Nice obznaniti javnosti okolnosti pod kojima je pripreman zahtjev za reviziju, Scheffer mu se javio i odgovorio kako nije imao pojma da se planira spajanje dva neovisno rađena prijedloga i kako on ne bi nikad pristao na takav način rada i da mu je bio ozbiljno predložen.

“Nevidljive sile štite glavnog agresora u ratu protiv tri zemlje”

I tako je ova neuspjela epizoda i propao pokušaj Izetbegovića česta tema predavanja bivšeg haškog tužitelja. No, to nije i prvi put da on o ovoj temi javno istupa, kao što i često kritizira haški sud za popuštanje prema Srbiji.

“Ali točno u ovo doba prošle godine Nenu Tromp i mene Izetbegović je uvukao u očitu prijevaru svog naroda kad je tražio moj potpis na dokumentu – bilo kakvom dokumentu – kako bi izbjegao vlastitu odgovornost jer nije čak niti tražio ispravku nezadovoljavajuće presude Međunarodnog suda pravde (ICJ).

On će eventualno trebati objasniti svom narodu zašto je zahtjev za reviziju, koji je njegov tim pod vodstvom američkog profesora i bivšeg američkog posebnog izaslanika za ratne zločine podnio ICJ, bio svjesno od početka kreiran da propadne. Ali čak ni Izetbegović nije središnje pitanje. Pitanje je tko ga je prisilio da postupi kako niti jedan odgovoran lider ne bi postupio prema svom narodu? Što je zaustavilo sina oca koji je pokrenuo slučaj pred ICJ da učini što je trebalo učiniti? To bi mogao biti vlastiti podmitljivi interes, ali kad se stavi na kup zajedno s ostalim podudarnim događajima – ne ponajmanje Posebni sud koji će suditi samo kosovskim Albancima – nužno je pogledati na sve strane i zapitati se kako glavnu zemlju agresora u tri rata – Hrvatska, BiH, Kosovo – očito štite nevidljive sile. I zašto?”, napisao je Nice već 2017. godine, nakon što je odbijen zahtjev za revizijom presude protiv Srbije.

(Izvor: Dnevni list)