Published On: Pet, ožu 15th, 2013

TUTA OPET NA SUDU: Konačno mu se sudi za ubojstva Hrvata u Hercegovini

Suđenje haaškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je na mjesec dana kako bi njegov novi branitelj mogao pripremiti obranu od optužbi da je prije dvadesetak godina kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane u Hercegovini sudjelovao u otmici, poticanju na ubojstvo, te da je bio u skupini koja je činila kaznena djela.
Odvjetnik Željko Žganjer zatražio je odgodu obrazloživši kako je tek prije tjedan dana dobio punomoć za zastupanje Naletilića, kojega je proteklih 15 godina branio odvjetnik Krešimir Krsnik. Žganjer je rekao kako mu je potrebno više vremena za pripremu kvalitetne obrane u predmetu koji ima oko 1500 stranica.
“Nisam imao mogućnosti s branjenikom pripremiti obranu i proučiti spis”, kazao je Žganjer zatraživši od suca Ivana Turudića “razuman rok” za pripremu obrane. Pritom je naglasio kako je svjestan da krajem prosinca ove godine nastupa apsolutna zastara kaznenog progona za jedno od kaznenih djela koje se stavlja na teret Naletiliću.
Riječ je o sudjelovanju u skupini koja je u Hercegovini činila kaznena djela. Sudac je uvažio zahtjev i odgodio početak suđenja za 18. travnja. No, pritom je rekao kako ne može ne zamijetiti da je dosadašnji Naletilićev branitelj Krešimir Krsnik postupio neodgovorno kada je uoči samog početka suđenja, na koje se čekalo dvadesetak godina, otkazao punomoć branjeniku.
Sudac je naglasio kako više neće dopuštati odgode, a Žganjer je pak obećao da će se njegov branjenik uredno odazivati pozivima, neće izbjegavati raspravu i da će biti “apsolutno na raspolaganju sudu”. Napomenuo je kako se Naletilić nakon 16 godina u zatvoru još privikava na život na slobodi.
Optuženi Naletilić pri dolasku i odlasku s ročišta nije bio raspoložen ni za kakvu izjavu. Njega Tužiteljstvo tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj postaji Ljubuški 1993., te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu. Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje nikada nije započelo.
U međuvremenu je Naletilić uhićen i izručen Haaškom sudu na kojem je osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu.
Optužnicom zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva Naletilića se tereti da se s pedesetak pripadnika Kažnjeničke bojne u studenom 1993. upao u Policijsku postaju u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika Postaje kako bi Nosića, kojega je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika svoje bojne, odveo u Mostar.
Pripadnik hercegovačkog HOS-a Nosić vodi se kao nestala osoba, a mediji su pisali da je zapravo ubijen nedugo nakon otmice. Naletilića se tereti i za zlostavljanje Brekala u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. Brekalo, koji je prije stupanja u HVO bio poznat pod imenom Amir, u međuvremenu je također osuđen zbog ratnog zločina, a kaznu služi u Zenici.