Published On: Sri, lis 23rd, 2019

Tusk će preporučiti čelnicima EU-a da prihvate odgodu Brexita

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je rekao u utorak kako će preporučiti čelnicima preostalih 27 država članica Europske unije da prihvate zahtjev Britanije za odgodom datuma izlaska zemlje iz EU-a.

Britanski premijer Boris Johnson je rekao ranije u utorak rekao kako će “zaustaviti” svoj zakon o Brexitu nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili rok od tri dana za njegovo prihvaćanje koji je predložio.l, prenosi Hina.

Tijesni rokovi su postavljeni zato da proguraju zakon kroz parlament prije nego što bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo izaći iz EU-a 31. listopada.

Johnson je poslao nepotpisani zahtjev za produljenjem Brexita u Bruxelles u subotu zajedno s potpisanim pismom u kojem kaže kako ne želi odgodu pošto je prethodno obećao da će Britanija napustiti Uniju do kraja mjeseca.

Johnson je u utorak zabilježio rijetku pobjedu nakon što su zastupnici glasovali 329 prema 299 za njegov dogovor da ide u drugo čitanje, čime je parlament prvi put signalizirao potporu dogovoru o tome kako će Britanija napustiti EU, mada još uvijek u ranoj fazi zakonodavnog procesa.

Međutim, nekoliko minuta kasnije zastupnici su glasovali 322 prema 308 protiv prijedloga kojim bi se u tri dana zakon o Brexitu žurno progurao kroz Zastupnički dom, za što vlada kaže da je nužno kako bi se Brexit obavio na vrijeme.

Sljedeći je korak, rekao je, čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. listopada za Brexit, a dok se države članice ne odluče “mi ćemo zaustaviti ovaj zakon” o Brexitu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare