Published On: Tue, May 31st, 2016

TUSK: Avet razlaza se nadvio nad Europom

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je danas da oni koji vjeruju u brzu i potpunu integraciju Europske unije ne shvaćaju što većina ljudi zaista želi i naglasio da je sadašnja generacija europskih političara odgovorna za stvaranje utopije o Europi bez nacionalnih granica.

Opsjednuti idejom brze i potpune integracije, propustili smo primjetiti da obični ljudi, građani Europe, ne dijele naš evroentuzijazam, rekao je Tusk.

Umjesto toga, dodao je, novi pokreti i ideje suprotni su idealima Europe koja bi bila ujedinjenija nego što je sada, a oni postaju sve popularniji.

U vezi s tim, Tusk je naveo da će u Britaniji 23. lipnja biti održan referendum o ostanku u EU, kao i da u Francuskoj i Nizozemskoj, pa čak i u Njemačkoj, jačaju stranke i pokreti koji su izraziti protivnici Europske unije.

Prema njegovim riječima, potpuno europsko jedinstvo možda ne bi bio najbolji odgovor na to.

Avet razlaza se nadvio nad Europom, a čini mi se da vizija federacije ne bi bio najbolji odgovor na to, rekao je Tusk, prenosi AP.

Oni koji su razočarani velikom vizijom budućnosti, dodao je, traže da se sa sadašnjom realnošću nosimo mnogo bolje nego što smo to do sada radili, jer su danas euroskepticizam, ili čak europesimizam, postali alternativa tim iluzijama./HMS/