Published On: Ned, tra 25th, 2021

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo veleposlanika SAD-a zbog Bidenove izjave

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu kasno navečer da je pozvalo američkog veleposlanika u Ankari zbog izjava predsjednika SAD-a Joea Bidena da je masakr nad Armencima u Osmanskom carstvu 1915. bio genocid, te da mu je prenijelo “snažnu reakciju” Turske.

U priopćenju tursko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Sedat Onal američkom veleposlaniku Davidu Satterfieldu rekao da ta izjava Bidena nema pravnu osnovu i da ju je Ankara “odbila, ocijenila neprihvatljivom i osudila u najstrožim uvjetima”.

Rekli su i da je izjava prouzročila “ranu na vezama koje će biti teško popraviti”.

Američki predsjednik Biden u subotu je pokolj počinjen u doba Osmanskog Carstva nad Armencima 1915. službeno nazvao genocidom, i ta povijesna deklaracija, koja je razbjesnila Tursku, dodatno je zaoštrila nestabilne odnose dvaju saveznika NATO-a. (Hina)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>