Published On: Čet, lis 3rd, 2013

Turski premijer na otvaranju Karađoz-begove medrese u Mostaru

Na obilježavanju kraja radova na novoj zgradi mostarske Karađoz-begove medrese, koji su planirani za polovinu listopada, nazočiti će jedna od ključnih osoba Turske, saznaje Oslobođenje.

“To bi čak mogao biti i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan ili ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu”, kaže za Oslobođenje tajnik Medrese Almir Potur.

Njihov dolazak je vezan za činjenicu da je upravo Turska agencija za suradnju i koordinaciju TIKA, kao ulagač, privela kraju radove na novoj zgradi ove medrese.

Riječ je o pravom graditeljskom kompleksu, na prostoru Sjevernog logora u Mostaru, sagrađenom uz Internat medrese, čiji polaznici su od obnavljanja njenog rada, 1995, sve do tekuće školske godine, nastavu pohađali u pet različitih objekata.

Po mnogima jednu od najljepših i, uz Gazi Husrev-begovu i Behram-begovu najstarijih bh. medresa, sada čine prostori i oprema koji joj osiguravaju izuzetno kvalitetno izvođenje nastave, kakvo i zaslužuje najstarija odgojno – obrazovna ustanova u Hercegovini, koja je dio svoga impresivno dugog vijeka (456 godina) služila i kao fakultet.

Medresa, dakle, zahvaljujući i TIKA-i, ali i ne samo njoj, ima nove učionice i laboratoriju, najmoderniji sistem grijanja, hlađenja i ventilacije, koji funkcioniraju, što je vrlo važno, s jako malo troškova, ima kuhinju i restoran za 300 učenika, internat za učenice, videonadzor, knjižnicu, vešeraj, novu kotlovnicu van objekta, atrij u prizemlju u kojem je moguće obavljati raznolike društvene događaje.

Objekt je prilagođen i učenicima sa posebnim potrebama, pa su i u njemu stvoreni sjajni uvjeti za školovanje medreslija na ovim prostorima.

Najveću ulogu u realizaciji tog projekta odigralo je Društvo vakifa Karađoz-begove medrese, koje već neko vrijeme provodi akciju s ciljem stjecanja trajnih izvora materijalnih sredstava.

Prema pravilima Društva, titula vakifa KBM-a se dobiva uvakufljenjem 20.000 i više KM, dobrotvor izdvaja od 5.000 do 10.000 KM, vakifi za medresu uvakufljuju od 3.000 do 5.000 KM, utemeljitelji od 1.000 do 3.000, donatori 500-1.000 KM, a članom Društva se postaje izdvajanjem najmanje 100, pa sve do 500 KM.

Zaslugom dobrih ljudi, nova zgrada Karađoz-begove medrese je i nikla, a TIKA je došla, kako se ono kaže, kao biber po pilavu. Karađoz-begovu medresu je 1557. osnovao poznati vakif Mostara Karađozbeg, brat velikog vezira Rustem-paše.

Stara zgrada medrese, čiji je jedan od najpoznatijih učenika Mustafa Ejubović, poznatiji kao šejh Jujo, nalazi se u kompleksu Karađoz-begove džamije u Mostaru i nacionalni je spomenik.

Oslobođenje