Published On: Sub, kol 28th, 2021

TURSKI PREDSJEDNIK JE ZA SUVERENU BIH: Dodik i Erdogan sukobili se s Komšićem i Džaferovićem oko nametanja zakona, Schmidta…

Mislim da mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizirati BiH u idućih nekoliko desetljeća. Ako to ne uspijem moramo očuvati mir. Ali isto tako, to sam govorio i ovdje bez obzira na to što to nekome para uši, da svaka odluka koje bude i rješenje koje bude ono mora biti mirno pa taman bila i disolucija u BiH (raspad države, op. a.), rekao je Milorad Dodik, član krnjeg Predsjedništva BiH ( u kojem nema predstavnika Hrvata) na press konferenciji državnog vrha BiH s turskim predsjednikom Erdoganom, koji je danas boravio u BiH, gdje je prisustvovao svadbi kćerke lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Što se tiče nekih stavova iznesenih na ovoj konferenciji za novinare a tiče se mirnu disolucije BiH, dopustite, ja nisam toliki hipik da vjerujem da se može dogoditi mirna disolucija BiH, rekao je drugi bošnjački člana i predsjedavajući krnjeg Predsjedništva BiH Željko Komšić, replicirajući Dodiku. urska i Bosna i Hercegovina imaju cilj – trgovinsku razmjenu podići na razinu od milijardu eura. Moramo odlučno raditi kako bismo ostvarili taj cilj, rekao je turski predsjednik Erdogan.

Prvi bošnjački član Predsjedništva Bih Šefik Džaferović kazao je da je potrebno razgovarati o svemu u BiH.

“Prije svega, treba da poštujemo ono što je dogovoreno u BiH. Ako to poštujemo, onda ćemo poštovati državu BiH, njenu unutarnju strukturu, entitete, Brčko distrikt. Pa ćemo reći da su svi građani ravnopravni, poštovat ćemo visokog predstavnike, strane suce Ustavnom sudu BiH”. kazao je.

Nakon toga je reagirao Dodik i kazao da nitko ništa ne blokira.

“Ovdje je davno Bosna izblokirana do mjere da gotovo svako pitanje postavlja tu neku vrstu odnosa. Mi se ne slažemo da ovdje postoji poštivanje Dejtonskog sporazuma da smo spremni govoriti o njemu. Anex 10 govori da visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a rezolucijom. Je l’ je to urađeno? Nije urađeno!”, istaknuo je dodik.

Odgovorio je i vezano za mirnu disoluciju.

“Ja sam samo rekao da je i to bolje mirno da bude nego da ratujemo. Mislim da ovdje nema mogućnosti za bilo kakav sukob. Ja sam izrazio svoju spremnost da vodim dijalog, bez miješanja stranaca”, kazao je.

Dodik smatra da je najbolje očuvati mir i dijalog, uz pozivanje prijatelja koji imaju autoritet.

“Ja bih tu još uključio predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučića i predsjednika Erdogana da osiguraju koordinaciju za politički dogovor ovdje”, kazao je.

Dodik: Pozivam ljude iz Sarajeva da shvate ozbiljnost situacije

“Najbolji je unutrarnji dogovor. Mi vjerujem više u suradnju s Erdoganom nego na nametnuta rješenja. Uvjeren sam da je Turska bila uključena u priču s visokim predstavnikom da ne bi imali ovakvu lakrdiju. Erdogan je čovjek koji to razumije iako znam da on ima svoj stav”, istakao je Dodik.

Ponovio je još jednom da “Republika Srpska ne može prihvatiti da neki stranac nama donosi zakone”.

“Najbolje je da se mi sami u BiH, s prijateljima kakav je Erdogan – dogovorimo. Pozivam na dogovor, na razgovor i prijatelje da nam pomognu. Pozivam ljude iz Sarajeva da shvate ozbiljnost situacije. Ovdje je mir neprikosnoven i mora biti održan. Nemojte da nam se ponove iskustva iz Afganistana”, poručio je na kraju Milorad Dodik./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x