Published On: Thu, Mar 29th, 2018

Turski predsjednik Erdogan dolazi u BiH, potpisat će 10 sporazuma

Turski premijer Binali Yildirim izrazio je danas u Sarajevu potporu pristupanju Bosne i Hercegovine u članstvo Europske unije i NATO saveza te je najavio posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sredinom godine kada bi dvije zemlje trebale potpisati više sporazuma o suradnji.

“Podržavamo vaše učlanjenje u Europsku uniju i nastavit ćemo pružati podršku po tom pitanju”, rekao je turski premijer Yildirim nakon susreta s bosanskohercegovačkim kolegom Denisom Zvizdićem. Pri tome je pojasnio kako Turska želi povećati broj turskih investitora u BiH kako bi se otvarala nova radna mjesta.

Potpisat će 10 sporazuma između dvije zemlje

Dodao je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sredinom godine posjetiti BiH te da će tada biti potpisano 10 sporazuma između dvije zemlje.

“Odnosi između BiH i Turske će se unaprijediti i uspjet ćemo razviti bolju suradnju“, istaknuo je turski premijer. Po njegovim riječima postignut je i dogovor o izgradnji prometnice Sarajevo-Beograd, a do sredine godine će se utvrditi s kojim financijskim izvorima će se graditi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je “Turska istinski prijatelj BiH koji se nikada nije miješao u unutarnje stvari”.

Turska spremna pet godina uvoziti meso iz BiH

Dodao je kako je od Turske zatražio potporu u približavanju članstvu BiH u EU i NATO savezu. “Zamolio sam premijera da kao važna članica NATO-a Turska nastavi pružati potporu BiH, a posebno da se založi za mogućnost aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO savezu, čije aktiviranje očekujemo na jednom od sljedećih sastanaka. Turska je uvijek bila na strani BiH i snažno podržavala ova dva prioriteta”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je na konferenciji za novinare rekao kako je Turska izrazila spremnost da najmanje pet godina jamči izvoz mesa iz BiH u Tursku, što omogućava dugoročne planove za ulaganje u taj sektor.

Iznio je podatke i kako je Turska među prvih deset trgovinskih partnera BiH. Obujam razmjene u prošloj godini iznosio je 1,2 milijardi maraka, a u ovoj godini očekuje se rast na dvije milijarde maraka, prenosi Hina.