Published On: Wed, Aug 9th, 2017

Turski novinar optužen za terorizam uhićen u Španjolskoj: ‘Uvrijedio je Erdogana’

Španjolski sud odredio je u srijedu pritvor turskom novinaru Hamzi Yalcinu (59), uhićenom prošli tjedan na aerodromu u Barceloni na temelju Interpolove tjeralice koju je zatražila Turska optužujući ga za poticanje terorizma.

Yalcin, koji živi u Švedskoj i ima švedsko državljanstvo, uhićen je 3. kolovoza u zračnoj luci El Prat, kada se namjeravao ukrcati na avion za London. Turska je za njim izdala potjernicu u travnju,   navodi privatna turska novinska agencija Dogan.

“Uvrijedio je predsjednika Erdogana”

Yalcin je optužen za poticanje terorizma u tekstovima objavljenima u turskom časopisu Odak Dergisi. Na teret mu se stavljaju veze s ilegalnom ljevičarskom strankom DHKP-C. Turski mediji navode kako je uvrijedio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u članku objavljenom u turskom časopisu Focus.

Yalcin živi u Švedskoj od 1984. i član je švedskog ogranka udruge pisaca PEN. Švedsko veleposlanstvo u Madridu reklo je kako je u kontaktu sa španjolskim vlastima. Zatražili su konakt s Yalcinom, pišu švedske novine Expressen. Od trenutka kada je španjolski sud odredio pritvor, Turska ima na raspolaganju 40 dana za slanje optužnice i formalizaciju zahtjeva za izručenjem.

“Zabrinjavajuće je da novinari u inozemstvu mogu biti uhićeni”, rekao je Jonathan Lundqvist, predstavnik organizacije Reporteri bez granica u Švedskoj, prenose novine El Pais. On smatra da je ovo pokušaj Erdogana da utiša kritičare režima. U srpnju 2016. u Turskoj je propao pokušaj državnog udara, nakon čega su uhićeni deseci tisuća vojnika, državnih službenika i novinara.