Published On: Ned, ožu. 18th, 2018

TURSKE SNAGE SLOMILE KURDSKI OTPOR U SIRIJSKOM GRADU Erdogan likuje: ‘Od jutros je Afrin pod našom potpunom kontrolom, razvili smo tursku zastavu’

 

 

Turske snage u nedjelju su ušle duboko u sirijski grad Afrin, većinski kurdski grad, u okviru dvomjesečne ofenzive na sjeverozapadu Sirije, objavili su promatrači, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da je središte mjesta “potpuno pod našom kontrolom” te da je u njegovom središtu razvijena turska zastava.

Turske snage i njezine saveznice tijekom noći počele su ulaziti u Afrin, glavni grad istoimene enklave i od tada su osvojile nekoliko četvrti, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Snage izvještavaju da pri tom nisu naišle na otpor.

Proturski pobunjenici kažu da su se kurdski borci povukli iz grada u nedjelju rano ujutro, što je voditelj opservatorija Rami Abdel-Rahman zanijekao.

Snage koje predvodi Turska ovoga su tjedna okružile Afrin izazivajući egzodus iz grada. U proteklih nekoliko dana iz Afrina je otišlo 150.000 ljudi, prema kurdskim izvorima.

Turske su snage poduprte sirijskim pobunjenicima započele vojnu operaciju protiv enklave Afrin 20. siječnja otvarajući novo bojište u sirijskom građanskom ratu koji traje već osam godina.

Ankara smatra kurdske jedinice iz Afrina terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Za SAD i saveznike skupina je glavni saveznik u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Više od 1500 kurdskih boraca ubijeno je u turskoj ofenzivi protiv enklave od siječnja, navodi Opservatorij. “Većina ih je ubijena u zračnim udarima i topničkoj vatri”, prenosi Jutarnji.hr

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer