Published On: Sri, sij 14th, 2015

Turska: Zabranjen pristup portalima koji su objavili karikaturu magazina “Charlie Hebdo”

Drugostupanjski prekršajni sud u Diyarbakiru u Turskoj donio je odluku o zabrani pristupa određenim sekcijama pojedinih internet stranica koje su objavile karikaturu koja se nalazi na naslovnici današnjeg broja satiričnog magazina “Charlie Hebdo”, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, prvo izdanje francuskog magazina “Charlie Hebdo” nakon napada na redakciju i ubojstva deset novinara 7. siječnja, izašlo je danas. Današnje izdanje je tiskano u tri milijuna primjeraka, dok je na naslovnici prikazana karikatura poslanika Muhammeda.

Sud u Diyarbakiru je razmotrio zahtjev odvjetnika Ercana Ezgina da se zabrane sekcije na internet portalima koji objavljuju karikaturu poslanika Muhameda, objavljenu na naslovnici francuskog magazina.

U odluci suda se navodi da je donesena odluka da se zabrani pristup sekcijama nekih internet stranica koje su objavile karikaturu sa naslovnice.

“Važno je da se zaštiti sloboda izražavanja. Sloboda izražavanja podliježe ograničenjima kao i druga osobna prava i slobode. U tom kontekstu, sloboda izražavanja ne daje pravo da određena osoba drugoj osobi može kazati sve što želi. Ponekad sloboda izražavanja može biti u sukobu s temeljnim ličnim pravima drugih osoba”, navodi se u sudskoj odluci.

Naglašava se da su u određenim okolnostima vjerske vrijednosti, čast i dostojanstvo osobe iznad slobode izražavanja.

“Sloboda izražavanja je više od informiranja javnosti ali ako ne doprinosi svojoj svrsi onda su vjerske vrijednosti, čast i dostojanstvo osobe iznad slobode izražavanja”, navodi se u zaključku odluke. Dodaje se da je i poslanik neizostavna i važna vrijednost za određenu vjeru i njene vjernike prema kojoj se mora iskazati poštovanje.

Prijetnje smrću novinarima Haaretza zbog podrške Charlieu i počasti ubijenim novinarima u Gazi

Novinari izraelskog dnevnog lista Haaretz zatrpani su prijetnjama smrću zbog ilustracije kojom su odali počast ubijenim novinarima Charlie Hebdoa, ali i novinarima koji su stradali u bombardiranju Gaze.

Nakon tragedije u kojoj je živote izgubilo 10 novinara francuskog satiričkog lista Charlie Hebdo, Haaretz je na svojim stranicama objavio niz ilustracija i karikatura kojima se referiraju na ovaj događaj. Prikazana ilustracija, s hashtagovima #JeSuisCharlie i #JeSuisGaza i tekstom na hebrejskom “10 novinara ubijeno u napadu na Charlie Hebdo u Parizu, najmanje 13 novinara ubijeno prošlog ljeta u napadu na Gazu” privukla je pozornost izraelskih ekstremnih desničara, javlja Fena.

Na Facebooku se najprije oglasio Ronen Shoval, lider neocionističkog pokreta Im Tirzu, koji je zatražio da se zbog navedene ilustracije pokrene istraga protiv urednika Haaretza. Tražio je da ih se sankcionira zbog “defetističke propagande”, koja doista jeste kažnjiva prema odredbama izraelskog kaznenog zakona.

Nakon što je Shoval poveo hajku protiv Haaretza, niz njegovih pristaša putem Facebooka uputilo je prijetnje smrću novinarima ovog dnevnog lista.

Ovo su samo neke od poruka koje su im upućene: “Moramo Haaretzu napraviti isto što su teroristi napravili u Francuskoj”, “Zašto nitko ne napadne Haaretz?”, “Neka ih teroristi eliminiraju”, “Uz božju pomoć, novinari Haaretza bit će ubijeni baš kao u Francuskoj”, “Svi bi trebali krepati”, “Teroristi su trebali otići u redakciju Haaretza”, “Smrt izdajicama”, “Nadam se da će terorizam stići i do Haaretza”…

Uredništvo Haaretza nije se povuklo pred prijetnjama.

Ekstremistima su uputili sljedeći odgovor: “Nevjerojatno je da u okviru globalne rasprave o slobodi izražavanja i slobodi medija, i to u vrijeme kada se novinari ubijaju zbog korištenja ovih prava, internetski korisnici traže od Haaretza kompletnu cenzuru sadržaja koji im se ne sviđa”.