Published On: Pet, lis 16th, 2020

Turska zabranila isporuku 100 tona pomoći Armeniji

Armenija je danas optužila Tursku da ne dopušta zrakoplovima koji prevoze hitnu pomoć da koriste njen zračni prostor, a nove borbe oko enklave Nagorno-Karabah prijete regiju uvuku u humanitarnu krizu, prenosi Reuters.

Turska je zabranila isporuku 100 tona američke humanitarne pomoći Armeniji preko svog zračnog prostora, rekao je armenski visoki komesar za dijasporu Zareh Sinanjan, prenosi RTCG.

Prema njegovim riječima, proteklih dana u Armeniju je isporučeno skoro 700 tona humanitarne pomoći iz raznih zemlja, među kojima su Rusija, SAD, Francuska, Ukrajina i zemlje EU.

Azerbajdžan je jučer nastavio ofanzivne akcije koje su se produžile do kasno uvečer, izjavio je predstavnik armenskog Ministarstva obrane Artsun Hovhanisjan, navodeći da azerbajdžanska stana koristi i zračne snage.

Prema njegovim riječima, azerbajdžanska ofanziva se posebno odvija u sjevernom i južnom pravcu, uz upotrebu teške artiljerije, ali sa manje oklopnih vozila, prenosi Armenpres.

Armanpres navodi da su azerbajdžanske snage gađale jednu bolnicu, što je ministarstvo obrane nepriznatog Nagorno-Karabaha označilo kao ratni zločin.

Kako se navodi, armenska strana je prijavila ukupno 555 žrtava, a Erevan procjenjuje da je Azerbajdžan izgubio skoro 5.500 ljudi.

Putin i Erdogan razgovarali o Nagorno-Karabahu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Erdoganom, iznio zabrinutost zbog sudjelovanja boraca sa Bliskog istoka u sukobu u Nagorno-Karabahu.

U priopćenju Kremlja navodi se da su Putin i Erdogan potvrdili značaj prekida vatre u tom konfliktu koji je dogovoren uz posredovanje Moskve, prenosi Reuters.

Erdogan je Putinu rekao da Ankara želi trajno rješenje problema, priopćeno je iz Ankare.