Published On: Sub, lis 3rd, 2020

Turska vojna misija podijelila 450.000 KM bošnjačkim školama u ZDK

Turska vojna misija u Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima realizirat će na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ulaganja u školsku infrastrukturu u iznosu oko 450.000 KM – potvrđeno je na sastanku predstavnika Turske vojne misije i ministra za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića.

Nakon što je financirala opremanje multimedijalnog kabineta u OŠ „Mak Dizdar“, te informatičkog kabineta u OŠ „Aleksa Šantić“ u Zenici, za što je izdvojila 66.000 KM, Turska vojna misija u BiH financirat će projekte u još pet škola, od kojih su četiri u Zenici i jedna u Visokom – priopćeno je iz Press službe ZDK.

Najvrjedniji je projekt rekonstrukcije sportske dvorane Tehničke škole Bilmišće u Zenici vrijedan 230.000 KM, u čijem će financiranju Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDK-a sudjelovati sa 50.000 KM.

Turska vojna misija u BiH osigurala je 29.000 KM za zamjenu kompletnog mobilijara – klupa, stolica i katedri u Drugoj gimnaziji Zenica, te 37.000 KM za postavljanje fasade i instalaciju grijanja u PŠ „Srhinje“ OŠ „Kulin ban“ Visoko. Osim toga, planirana je rekonstrukcija zeničkog vrtića „Pčelica“ za što je ova misija osigurala 110.000 KM.

– Ova četiri projekta bi trebala biti realizirana u narednim mjesecima. Sredstva su odobrena i čekaju realizaciju – rekao je Kozlić.

Naveo je da se od Turske vojne misije u BiH čeka „zeleno svjetlo“ za još dva infrastrukturna projekta u Zenici vrijedna 150.000 KM – rekonstrukciju sportske sale, parketa i rasvjete u OŠ „Meša Selimović“ vrijednu 95.000 KM, te postavljanje fasade i rekonstrukciju toaleta u Srednjoj muzičkoj školi u vrijednosti 55.000 KM.

On se zahvalio Turskoj vojnoj misiji u BiH na uspješnoj i sve intenzivnoj suradnji i pomoći u stvaranju boljih uvjeta u školama na području ZDK-a.

SARAJEVSKI MEDIJI POLUDJELI: “I mali Srbi i Hrvati proslavili Turski dan djeteta?