Published On: Sub, ožu 30th, 2013

Turska vlada podržava pobunjenike, opozicija tvrdi da se uvlače u sektaški sukob

Sukob u Siriji, koji traje treću godinu zaredom, ugrožava i stabilnost susjednih zemalja.
Turska vlada podržava sirijske pobunjenike. No, opozicija tvrdi da se time riskira uvlačenje Turske u vlastiti sektaški sukob. Antakija u pokrajini Hatay je bila poprište sukoba između vladinih pristaša i pobunjenika.
Ljudi koji žive u ovom dijelu pokrajine Hatay uglavnom su alevije, ogranak šiitskih muslimana, kao i predsjednik Asad. Zabrinuti su zbog sukoba.
Moje srce plače za svim ljudima koje ubijaju, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Djeca ginu. To je nepravda, to se mora zaustaviti“ rekao je jedan muškarac.
Šefik Zan je zamjenik predsjednika alevijske kulturne asocijacije u Antakiji. Kaže da sunitsko vodstvo zemlje i Zapad pomažu ekstremistima da sruše legitimnu vlast.
Ono što me plaši kao aleviju jeste to što Turska dopušta da koljači idu u Siriju. Tamo ubijaju i napadaju alevije. Mislimo da vlada djeluje zajedno sa stranim snagama. Ta politika ne služi turskom narodu, a alevije najviše pate zbog toga“ dodao je on.
Međutim, vlada odbija ove optužbe. Premijer Recep Tayyip Erdogan tvrdi da se Turska samo angažirala za pomoć sirijskom narodu, koji pati zbog brutalnog diktatora. Erdogan poriče da je prihvatio bilo kakvu sektašku politiku u aktualnoj krizi.
U ožujku je u Damask vodio delegaciju u posjetu sirijskom predsjedniku, podsjetila je Al-Jazeera.
Turski narod je protiv intervencije u Siriji, čak i oni koji su glasali za premijera Erdogana. Intervencija bi značila kraj za ovu regiju, jer je Hatay kozmopolitsko mjesto gdje žive alevije, suniti i Kurdi. Građanski rat u Siriji će se preslikati ovdje“ rekao je parlamentarac Republikanske narodne stranke Hasan Akgol.
Sukob u Siriji ušao je u treću godinu zaredom. A posljedice se osjete u svakoj susjednoj zemlji – pogotovo u Turskoj.